Interview | Mathieu Heijboer over Roglic: 'We hielden er rekening mee dat het opbouwproces een stuk langzamer zou gaan'

Primoz Roglic begon met een serieuze achterstand aan het seizoen, maar heeft inmiddels al zeven overwinningen achter zijn naam staan.

Volta Ciclista a Catalunya - stage 7

De Sloveen domineerde de Tirreno-Adriatico met drie ritzeges en de eindoverwinning. In de Ronde van Catalonië moest hij diep gaan om Remco Evenepoel af te houden, maar ook in Spanje boekte Roglic twee etappezeges en won hij het eindklassement. Wie had dat gedacht? Roglic begon door een schouderoperatie immers met een flinke achterstand aan het seizoen.

De reset door de ingreep heeft de nodige consequenties gehad voor de opbouw richting 2023, aldus Jumbo-Visma's Head of Performance Mathieu Heijboer. “Hij heeft koers gemist, maar óók veel trainingsarbeid. Vanaf september heeft hij maanden niets kunnen doen. Met veel mensen van de ploeg zijn we betrokken geweest bij zijn herstel- en opbouwproces. In de eerste fase is dat vooral de hoofdarts, maar vanaf het moment dat hij kon gaan revalideren heb ik me ook actief bemoeid met het proces."

Roglic kreeg de beste hulp mogelijk van zijn ploeg. Heijboer: "Ik ben op zoek gegaan naar de beste persoon in de omgeving Monaco. Via een contact hebben we Primož kunnen neerzetten bij een professionele tennisacademie in de buurt van Nice. Daar kreeg hij zorg van een armspecialist die veel ervaring heeft met schouderblessures bij tennissers."

Serieuze operatie

Roglic krijgt er een oefenprogramma dat aan de hand van zijn progressie wordt aangepast. Zeker in het begin van het revalidatieproces wordt rekening gehouden met het slechtste scenario: dat het een race tegen de klok wordt om op tijd in topvorm te raken voor de Giro d’Italia. Hier en daar verschenen zelfs berichten in de media dat er binnen Jumbo-Visma in januari nog vanuit werd gegaan dat Roglic de eerste week van de Giro d’Italia nodig zou hebben om in vorm te raken en dat het vooral zaak zou worden om de schade te beperken.

"Dat is een beetje aangedikt”, vertelt Heijboer. "Maar we hielden wel rekening met het scenario dat het opbouwproces een stuk langzamer zou verlopen dan hoe het nu is gegaan. Los van de conditionele achterstand die hij had, heeft Primož ook gewoon een hele serieuze operatie ondergaan. Het had goed gekund dat hij langer last had ondervonden van zijn schouder."

Magazine
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023