Voor de minder doorgewinterde wielerfan: de 6 belangrijkste punten van de Ronde van Vlaanderen

De grootste fans kunnen het parkoers van de Ronde dromen, maar voor de minder doorgewinterde fans zetten we 5 belangrijke punten op een rij.

Tour des Flandres 2022

1) Eerste keer Oude Kwaremont

De eerste heuvel van de dag is de Lippenhovestraat, maar de kans dat daar iets gebeurt, is klein. De tweede heuvel is meteen de Oude Kwaremont, die tijdens de Ronde van Vlaanderen drie keer beklommen wordt. De eerste keer op zo'n 140 kilometer van het einde. Gaan de eerste schaduwfavorieten hier al anticiperen op het feit dat ze Mathieu van der Poel straks toch niet bij kunnen houden?

2) Fase van voorsorteren

Aangezien Van der Poel er op papier dusdanig bovenuit steekt en meerdere ploegen hem willen isoleren, is de fase die volgt interessant voor vrijwel het hele peloton. In de vijftig kilometer na de eerste passage van de Oude Kwaremont volgen de klimmetjes zich snel op.

Met onder meer de Wolvenberg, Molenberg en Berg Ten Houte. Hier zullen de schaduwfavorieten echt al uit hun kot moeten en gaan komen waarschijnlijk - en anders 'de tweede mannen' van de ploegen wel.

3) Tweede keer Oude Kwaremont

Dat er nog kasseien op de Oude Kwaremont liggen, mag een klein wonder heten nadat Tadej Pogacar er vorig jaar huishield. Hij reed verschroeiend hard over de stenen van de befaamde helling. Vanwege de lengte van de klim is hij uitermate geschikt om met een wat langere inspanning de concurrentie te testen. Gaat Van der Poel dit jaar hier voor het eerst huishouden?

4) Koppenberg en de uitloper

Meteen erna volgt de eerste keer Paterberg en weer even later de Koppenberg. Een loodzwaar drieluik, waarin afscheidingen gemaakt zullen worden. Alleen op de top van de Koppenberg staat nog 45 kilometer op de teller. Rijden de kleppers door? En zitten er nog mannen voor?

Normaal staat de fase na de Koppenberg bekend als een plek om aan te vallen voor mannen van de tweede lijn als Matej Mohoric. Dylan van Baarle haalde er ook al meer dan eens een kunststukje uit.

5) Finale Oude Kwaremont/Paterberg

Het orgelpunt is de derde keer Oude Kwaremont en vervolgens weer de Paterberg. Het is de laatste mogelijkheid waar nog een aanval op poten gezet kan worden. De Paterberg is slechts vierhonderd meter lang, maar de laatste 250 meter lijken een eeuwigheid te duren.

6) Dertien kilometer naar de finish

Op de top van de Paterberg is het nog ruim dertien kilometer naar de finish. Belangrijk: om solo te gaan is de factor wind in die laatste dertien kilometer van belang - hoewel: vorig jaar stond-ie tegen, maar dat deerde Pogacar niks (al was het toen één tegen één natuurlijk.)

Achtergrond
  • Photo: /Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022