Interview | Oscar Onley: 'Het was mooi om vorig jaar met Vingegaard te strijden, hoop net als hij ronderenner te worden'

Oscar Onley is een van de vele grote talenten van Team DSM. Hij is een van de renners die kunnen verrassen in de Amstel Gold Race.

Volta Ciclista a Catalunya - stage 6

In de seizoensgids van Wieler Revue vertelde het toptalent over zijn weg naar de WorldTour. "In eerste instantie was het de bedoeling om nog één jaar in de opleidingsploeg te blijven, omdat het voor mij voelde of er nog veel dingen zijn die ik moest leren en waarin ik me verder moest ontwikkelen bij de beloften."

"Ik heb er de nodige discussies over gevoerd met de ploeg en we kwamen tot de conclusie dat de positie waarin ik nu zit voor de komende twee jaar de beste is voor mijn ontwikkeling. Dat betekent dat ik WorldTour-koersen ga combineren met wedstrijden bij de beloften."

Door zijn prestatie in de Ronde van Kroatië van vorig jaar raakte hij overtuigd dat hij al klaar was voor de profwereld. "In het najaar was ik in staat om te strijden met Jonas Vingegaard in de Ronde van Kroatië. Ik werd twee keer tweede achter Vingegaard en uiteindelijk derde in het eindklassement. Dat heeft zeker bijgedragen aan de keuze dat ik de stap naar de profs eerder wilde zetten."

"Daarbij had ik voor de Ronde van Kroatië ook al gestage progressie laten zien. Het was top om met Jonas te kunnen strijden. Hij is een down-to-earth-persoon en hij feliciteerde me met mijn optreden. Hij vroeg ook een aantal persoonlijke dingen aan me en het was tof om met hem te kunnen praten na de race. Nu kennen we elkaar al een beetje."

Sittard

Hij wil ook de kant van Vingegaard op. "Uiteindelijk wil ik ook ronderenner worden. Ik zal de komende jaren mijn niche moeten vinden in de sport. Ja, ik heb die kick heuvelop ook, maar ik moet zeggen dat ik dat niet van mezelf wist voor afgelopen seizoen. Ik weet ook niet echt of het explosiviteit is of dat ik gewoon frisser zat dan de rest. De eerste twee of drie jaar zal ik mijn plek proberen te vinden in de WorldTour. Ik heb een contract tot en met 2027 bij de ploeg en dat laat ook zien dat de focus ligt op mijn ontwikkeling en minder op snelle resultaten."

De Schot is volledig op zijn plek bij Team DSM. "Het is een Nederlandse ploeg, maar ik spreek geen woord Nederlands, hoor. Engels is de voertaal. Tijdens het seizoen woon ik wel in een appartement van de ploeg in Sittard. Ik woon er nu twee jaar en zal er komend jaar waarschijnlijk ook nog verblijven, maar in de toekomst wil ik verhuizen. Ik weet alleen nog niet waarnaartoe."

Schotland

"Ik begon met wielrennen toen ik een jaar of tien was. Ik ben geboren in Schotland. Geen wielerland, maar ik keek iedere Tour de France op televisie. Mijn eerste herinnering is de Tour de France van 2010, waar Contador en Andy Schleck tegen elkaar streden."

"De lokale wielerclub organiseerde niet veel later een tijdrit waaraan ik meedeed. Dat was dicht bij mijn huis. Vervolgens ben ik gaan koersen. Ik moet alleen zeggen dat ik ook enorm geniet van trainen. Ik hou van de vrijheid die je voelt op de fiets. Als je een profloopbaan wil opbouwen, moet je ook wel houden van trainen. Gelukkig helpt me dat enorm."

Magazine
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023