Jonas Vingegaard zorgde vorig jaar tijdens de Ronde van Frankrijk voor de verrassing door Tadej Pogacar, de winnaar van de twee vorige edities, te kloppen. De Sloveen kraakte tijdens de rit naar Col du Granon, waarna Vingegaard naar de ritzege reed. Hij veroverde meteen ook de gele trui en nam hem mee tot in Parijs.
Pogacar legde later uit dat hij, mede door de spervuur van aanvallen van Vingegaard en Roglic, een hongerklop kreeg op Col du Granon. Jonas Vingegaard had daar geen last van en dat heeft hij te danken aan een artificiële intelligentie onderzoeker die Jumbo-Visma onder de arm nam, zo meldt het Engelstalige magazine NewScientist.
Dieet
Kristian van Kuijk, onderzoeker bij de universiteit van Maastricht, gebruikten namelijk wiskundige modellen om de diëten van de renners van Jumbo-Visma samen te stellen.
"We zullen het nooit zeker weten, maar toen Tadej Pogacar een mindere dag had op Col du Granon, heeft het dieet van Jonas Vingegaard, samengesteld op basis van AI, misschien wel het verschil gemaakt. Hij kraakte niet en reed naar ritwinst en de gele trui."
"De manier waarop ze voorspelden hoeveel energie een renner nodig heeft, was niet echt efficiënt. Ze baseerden zich enkel op ervaring."
Data
Om te kunnen berekenen hoeveel energie een renner tijdens een koers moet innemen, gebruikten de onderzoekers data van voorgaande wedstrijden, zoals biologische gegevens, weersomstandigheden en details over het parkoers. "Met AI kan dan een statistisch model gecreëerd worden, waarmee voorspeld kan worden hoeveel een renner moet eten tijdens toekomstige wedstrijden."
Ook andere WorldTour teams beginnen nu gebruik te maken van de technologie. "Het is de nieuwe hype in het professionele wielrennen."
- Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022