Populariteit wielersport neemt grote vlucht bij jonge vrouwen: helft wielrennende vrouwen jonger dan 35

Er is veel slecht nieuws over over de wedstrijdsport wielrennen, maar er is ook goed nieuws: het aantal wielrenners neemt enorm toe!

Hoewel de KNWU het aantal licentiehouders steeds verder ziet teruglopen en het voor organisatoren ook steeds lastiger wordt - in verband met politie-inzet - om koersen te organiseren, is er ook goed nieuws. Het aantal mensen dat sportief (racefiets, mtb of gravelbike) fietst neemt namelijk behoorlijk toe.

Dat meldt de NTFU, de Nederlandse Toer Fiets Unie, in een persbericht. De wielersportbond liet een onderzoek uitvoeren door IPSOS en daaruit blijkt dat vooral jonge vrouwen steeds meer op de racefiets (of gravelbike of MTB) stappen.

"Het profiel van de wielersporter is normaal gezien een man tussen de 45 en 55 jaar. Nu zien we dat de sterkste stijging elders zit: bij vrouwen tussen 25 en de 35 jaar", zegt woordvoerder Jos van Schijndel. Die stijging zorgt ervoor dat nu 133.000 vrouwen jonger dan 35 fietsen. Dat is de helft van het totaal aantal vrouwen dat sportief fietst.

Man/vrouw-verhouding en gravelen

Bij de mannen is dat 23 procent en is de hoofdmoot dus wat ouder. In totaal zijn bijna een miljoen mensen in Nederland sportief bezig met fietsen. Daarvan is 70 procent man en 30 procent vrouw. In 2014 was die verhouding nog 80/20.

Naast de stijging bij vrouwen neemt ook de populariteit van het gravelen zienderogen toe. 13 procent van de Nederlandse wielrenners doet daar inmiddels aan.

Nieuws
  • Beeld: NTFU