5 redenen waarom Remco Evenepoel wél en niet moet deelnemen aan de Tour

Remco Evenepoel lijkt er voor gekozen te hebben om zijn Tourdebuut nog een jaartje uit te stellen en verdeelt de meningen met zijn keuze.

Tour de France 2022 stage 21

Sinds hij positief testte op het coronavirus en uit de Giro d'Italia stapte, hopen wielerfans van over de hele wereld om straks in juli een strijd te zien tussen Remco Evenepoel, Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard.

Maar is het nu wel of geen goed idee om Remco Evenepoel straks in juli al te laten debuteren in de Tour? Iedereen heeft er wel een mening over en er is al veel inkt over gevloeid. We hebben voor u alle argumenten pro en contra op een rijtje gezet.

PRO

Geen druk/verwachtingen

Geen renner ter wereld die zoveel prestatiedruk opgelegd krijgt als Remco Evenepoel. Dat is zijn status als wereldkampioen en supertalent. Hoe vaak Patrick Lefevere de verwachtingen ook probeert te temperen, als de Kleine uit Schepdaal ergens aan de start staat, dan zijn we enkel tevreden als hij wint. Doet hij dat niet, dan heeft hij in de ogen van veel fans gefaald.

Dat zou straks in de Tour uitzonderlijk anders kunnen zijn. De Tour stond niet op de planning. Hij start er voor de allereerste keer. Het vele klimwerk en het beperkt aantal tijdritkilometers liggen hem minder goed en hij moet opboksen tegen Tourwinnaars Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar. Wie eist dat Evenepoel in Parijs triomfeert in het geel, is wel heel erg streng.

Perfecte test voor 2024

Die afwezigheid van druk geeft hem een unieke kans om het Tourcircus op op zijn gemak te ontdekken. Volgend jaar zou hij immers wel voor het eerst de Tour betwisten en meteen ook een gooi naar de gele trui doen. Handig dus om de hardheid en grootsheid van La Grande Boucle eerder al eens ervaren te hebben.

Geel in Baskenland

Zonder druk starten betekent uiteraard niet dat hij de remmen moet dichtknijpen. Integendeel, de Grand Départ in het Baskenland is een heuvelachtige etappe op zijn lijf geschreven met enkele pittige hellingen en aankomst op een strook van één kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.4%. Om te winnen, zal hij wel kleppers als Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar moeten verslaan, maar dan kan hij meteen al een Tourrit en de gele trui van zijn bucketlist schrappen.

Helemaal klaar

Een andere reden waarom Evenepoel gewoon de Tour moet rijden is omdat hij simpelweg een profrenner is en er helemaal klaar voor is. Hij heeft al een grote ronde in de benen én won die ook. Verder staan er 10 eindzeges in kleinere rittenkoersen, een wereldtitel en 2 monumenten op zijn palmares. Als hij niet klaar is voor de Tour, wie is het dan wel?

Tadej Pogacar

Tot slot hoeft hij misschien niet zoveel schrik te hebben van Tadej Pogacar. Het Sloveense wielerwonder ligt namelijk in de lappenmand en zal naar alle waarschijnlijk niet in zijn allerbeste vorm aan de start verschijnen.

 

CONTRA

Druk

Op papier kan Evenepoel de Tour misschien zonder veel druk rijden. In werkelijkheid kan dat helemaal anders uitdraaien. Want van een regerend wereldkampioen en winnaar van de Vuelta verwachten we natuurlijk niet dat hij rode lantaarn wordt.

Evenepoel zal in het tijdrijden en bergop uiteraard meestrijden voor de ritzege en ook willen mikken op het eindpodium in Parijs, of toch een plekje in de buurt. Komt hij daarin uitstekend voor de dag, dan zullen wel al snel meer verwachten. Ook Patrick Lefevere haalde dat argument al aan om uit te leggen waarom een Tourdeelname nog niet voor dit jaar is.

WK

Een ander argument om niet deel te nemen aan de Tour is het WK in Glasgow. De wegrit vindt amper twee weken na de Tour plaats. De tijdrit nog eens 5 dagen later. Terwijl Remco Evenepoel in de Tour heel weinig kans maakt op de eindzege, zijn zowel de WK-wegrit als tijdrit helemaal op zijn lijf geschreven. Laat hij de Tour vallen, heeft hij ook nog eens een streepje voor op zijn concurrenten die wel drie weken hebben afgezien in Frankrijk.

Parkoers

Waar Evenepoel in de Giro een droomparcours voorgeschoteld kreeg met maar liefst 70 tijdritkilometers, kiest Tourorganisator ASO dit jaar voor slechts 22 kilometers tegen de klok, het op één na laagste aantal ooit. De passage door de Alpen is bovendien loodzwaar. Niet helemaal zijn ding dus.

Nog genoeg tijd

Dit jaar kan misschien een leuke ontdekkingstocht zonder veel druk worden, Remco Evenepoel blijft nog altijd maar 23 jaar. Tijd genoeg dus. Lance Armstrong won z'n eerste Tour pas op 27-jarige leeftijd en heeft daarna ook wel nog enkele edities gewonnen!

Deelnemersveld

Tot slot zal Evenepoel in juli moeten opboksen tegen de allergrootste kleppers. Wielerfenomeen Tadej Pogacar is de beste renner ter wereld en won de Tour al twee keer. Jonas Vingegaard verraste dan weer door vorig jaar de Sloveen bergop de baas te zijn. Zelfs voor een ritzege mee te pikken, zal de wereldkampioen al heel sterk voor de dag moeten komen!

Opinie
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022