Paktheorie Phillippe Gilbert: 'Zweette Geraint Thomas daardoor zoveel?'

Philippe Gilbert heeft een interessante theorie over de zweet/zoutplekken op de kleding van Geraint Thomas in de Giro-tijdrit van gisteren. Zit er wat in?

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 20 - ITT

Aan het optreden van Geraint Thomas in de Giro-klimtijdrit van gisteren, waarin hij de ronde met 14 seconden verloor aan Primoz Roglic, vielen twee dingen op. Allereerst de abominabel slechte 'Henkies Autocrossteam'-fietswissel, maar ook het heftige zweten van de Welshmen.

Er waren veel zweet/zoutplekken op het tijdritpak te zien van Thomas. En over dat pak gaat precies de theorie van oud-coureur Philippe Gilbert, die tegenwoordig de koers analyseert voor Eurosport.

Het pak van de leider in een grote ronde is namelijk niet het pak dat hij normaal draagt in tijdritten. Ze zijn verplicht in een pak van de organisatie te rijden. Daar is altijd al veel om te doen, maar meestal gaat het er dan over dat het pak van de organisatie minder aero is dan het eigen pak - want niet custom made voor de renner in kwestie.

Maar in dit geval gaat het erom hoe warm het pak is. Het zou kunnen dat het pak van de organisatie minder koelend is dan het eigen pak. Philippe Gilbert vraagt zich af of Thomas daarom misschien zoveel zweette.

In de reacties op de tweet stelt iemand wel dat Thomas bekend is met Castelli, de leverancier van het Giro-pak. INEOS reed inderdaad vorig jaar nog in kleding van het Italiaanse merk en stapte recent over naar Bioracer.

Vandaag rijden Geraint Thomas, Primoz Roglic en de andere overgebleven renners die niet ziek werden door het slechte weer dat ze in deze Giro tegenkwamen een criterium door Rome, langs alle bezienswaardigheden die de stad rijk is. De finish – een massasprint – zal tussen half zeven en zeven zijn.

Giro d'Italia
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023