Mark Cavendish sprint in Rome dan toch nog naar ritzege, met dank aan... Geraint Thomas!

Mark Cavendish heeft dan toch nog zijn gram gehaald. Hij won de slotetappe van de Giro in Rome en klopte Alex Kirsch en Filippo Fiorelli.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 21

In tegenstelling tot wat de afgelopen vier jaar het geval was, eindigt de Giro d'Italia dit jaar met een biljarvlakke etappe waarbij er rondjes gereden worden langs de mooiste bezienswaardigheden in Rome. Giro-winnaar Primoz Roglic mocht pas voor het eerst de Maglia Rosa aantrekken. Zijn ploegmakkers bij Jumbo-Visma kozen voor roze sokken en handschoenen (maar niet iedereen is fan van die opvallende outfit).

Na de traditionele festiviteiten onderweg met een glaasje champagne en een groepsfoto met de renners van Jumbo-Visma, trokken drie renners ten aanval in een poging om een massasprint te ontlopen. De namen van de vrijbuiters: Toms Skujiņš (Trek-Segafredo), Maxime Bouet (Arkéa-Samsic) en Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe). Heel erg ver kwamen ze niet, want het peloton hield de controle. Bij het inrijden van de laatste ronde, op 13 kilometer van de finish, werden ze ingerekend.

Finale

In de slotronde ging het tempo de hoogte in en steeg de nervositeit. Op 5 kilometer van de aankomst probeerde Derek Gee het nog met een late uitval, maar hij werd snel weer tot de orde geroepen. Op twee kilometer zette Geraint Thomas zich op kop... voor Mark Cavendish, die het uiteindelijk ook haalde! Hij is meteen ook de oudste ritwinnaar in de Giro. Alex Kirsch (Trek - Segafredo) werd tweede, voor Filippo Fiorelli. Een valpartij in de laatste honderd meter ontsierde helaas een beetje de sprint.

Volledige uitslag en beelden van de sprint vindt u hieronder terug.

Primoz Roglic reed veilig over de finishlijn en is eindwinnaar van deze Giro. De paarse puntentrui is voor Jonathan Milan (Bahrain Victorieus). Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) is bergkoning en Joao Almeida (UAE Team Emirates) is de beste jongere.

Giro d'Italia
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023