UCI-topman: 'Gaat er bij mij niet in dat een fulltime crosser niet alles rijdt'

De wereldbeker veldrijden gaat dit weekend eindelijk van start met de eerste manch in Antwerpen. Een storm van kritiek op de nieuwe WB-cyclus is losgebarsten op de nieuwe kalender.

Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Veel toppers kiezen liever voor een Vlaamse cross in plaats van een wereldbekercross in Tsjechie of Frankrijk. De UCI wil daar aan paal en perk aan stellen. Eerst werd gedreigd met uitsluitingen, maar de UCI kiest voorlopig voor de gulden middenweg.

Compacte wereldbeker

“Als een renner nationale wedstrijden de voorkeur geeft op de Wereldbekermanches, dan doe je ook niet mee aan de volgende Wereldbekermanches en het WK. De Wereldbeker is geen klassement waaruit je zomaar naar hartenlust kiest', zei UCI-president David Lappartient. Inmiddels is duidelijk dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat hij aanvankelijk werd opgediend.

Peter Van den Abeele, UCI Sports Director zegt tegen Het Nieuwsblad: “We willen inderdaad de renners meer betrekken bij de UCI Wereldbeker en ze aanzetten om deel te nemen aan de manches. En dus hebben we ervoor gekozen, in overleg met de rechtenhouder van de UCI Wereldbeker Flanders Classics, om dit jaar enerzijds minder manches te organiseren en anderzijds de periode waarin de manches zich afspelen, te verkorten. Om zo tot een compactere Wereldbeker te komen.”

Beschermde cross

Maar een compactere kalender is niet het enige dat de UCI bedacht heeft om de wereldbeker te beschermen. Van den Abeele: “We hebben ook bepaalde wereldbekermanches het statuut van ‘beschermde cross’ gegeven. Besançon op 29 december is bijvoorbeeld een beschermde wedstrijd. Dat betekent dat de dag voordien geen andere internationale veldrit op het programma mag staan. Op die manier ga je afdwingen dat renners naar Besançon afreizen en niet passen omdat ze de dag voordien een contract hebben bij een andere cross.”

Cyclocross
  • cor vos