Guus Hiddink geniet ook van de koers: 'Mathieu is een beetje tegendraads, dat siert hem'

Guus Hiddink is naast groot voetbalfan ook een echte wielerfanaat. Lovende woorden over streekgenoot Gesink en over Mathieu van der Poel.

Tour de France 2009 9e etappe

Guus Hiddink rust sinds enige tijd op z'n lauweren en heeft dus tegenwoordig alle tijd om een andere liefhebberij te volgen, namelijk: de koers! Jazeker, de succescoach is een groot wielerliefhebber. In onze Tourspecial voelt Louis Boveé hem aan de tand. Hieronder lees je enkele passages uit dat interview - de hele Tourspecial bestel je hier.

Robert Gesink komt uit jouw geboorteplaats Varsseveld. Hij heeft een bijzondere plaats in jouw sporthart, neem ik aan?

"Ooit vierde in de Tour. Dat was in 2010. Vijf jaar later werd hij zesde. Daarna kreeg hij heel veel pech. Hij is 37 en koerst nog stug door, een voorbeeld voor de jongeren bij Jumbo-Visma. Ik ken Robert redelijk goed. We hebben een keer samen een interview gedaan voor de krant. Hij lijkt in zijn doen en laten op zijn leeftijdgenoot Bauke Mollema. Robert en Bauke zijn zuivere sportmannen, idolaat van het fietsen en van nature bescheiden jongens."

Volg je de klassiekers, met name die in het voorseizoen?

"Bijna altijd. Ik zet de televisie pas aan op 50 kilometer voor de finish. En dan zap ik heen en weer tussen wielrennen en voetbal. Bij wielrennen heeft de VRT, met José De Cauwer en Karl Vannieuwkerke, mijn voorkeur. Topmiddagen zijn dat."

Je voorspelling van de top 3 in het eindklassement van de komende Tour de France?

"Mijn prognose: Pogačar wint zijn derde Tour. Hij kan alles en kan iedereen een minderwaardigheidscomplex bezorgen. Daarnaast hou ik van renners als Roglic en Van Aert. Net als Mathieu van der Poel. Ook hij heeft de wielersport naar een hoger niveau getild. Zijn vader Adrie was al iemand met speciale kwaliteiten. Op de weg en in het veld."

"Mathieu heeft een eigen manier van denken en het benaderen van koersen. Hij is, en dat siert hem, een beetje tegendraads. Hij trekt zijn eigen plan en voelt wanneer hij moet gaan. Ik zie hem wel weer een paar etappes op zijn naam schrijven."

Achtergrond
  • foto Wessel van Keuk/Mike Romo/Cor Vos ©2009