Trainer Biniam Girmay: 'Hij heeft in Eritrea geen internet thuis en gaat om de vier dagen naar internetcafé om z'n trainingen te uploaden'

De trainer van Biniam Girmay staat soms voor bijzondere uitdagingen. Hij vertelt hoe het is om de Eritreër te trainen - en wat daar voor bijzonders bij komt kijken.

Tour de Suisse 2023 - 2

In onze Tourspecial staat een groot stuk over hoogtestages. Naast Mathieu Heijboer van Jumbo-Visma komt ook de trainer van Biniam Girmay uitgebreid aan het woord. De communicatie gaat wat anders dan normaal als de Eritreër in z'n thuisland is.

Hoogtestages thuis

De 42-jarige Ioannis Tamouridis vertelt hoe het eraan toegaat als Girmay in Eritrea traint. Bini kan z'n hoogtestages thuis doen.

"De Eritrese hoofdstad Asmara ligt op meer dan 2000 meter hoogte. Zelf woont Biniam op 2400 meter hoogte, maar hij kan ook op 2800 meter hoogte gaan trainen. Alleen moet je ook de intensiteit van je trainingen goed in de gaten houden."

"Over het algemeen kan hij dezelfde trainingen doen als op zeeniveau. Biniam herstelt snel ervan en hij heeft geen last van de bijeffecten van op hoogte trainen. Al zijn ook zijn wattages op hoogte minder, want je trapt op hoogte over het algemeen toch al snel dertig watt minder."

Internetcafé

Verder zijn alle omstandigheden in Eritrea in orde vertelt Tamouridis. “Het eten is goed, de wegen zijn prima en ook de veiligheid is geen zorg. Er is minder verkeer dan in Europa en het voedsel is natuurlijker. Een voorbereiding in Eritrea vraagt wel meer van mij, want het is moeilijker om Biniam zijn trainingen te volgen."

Hij heeft geen internet thuis. We volgen zijn prestaties net als van iedereen via TrainingPeaks, maar hij moet naar een internetcafé om zijn trainingen te uploaden en te downloaden. Ik moet zijn trainingen op een andere manier voorbereiden, maar het gaat op zich prima.'

"Om de drie of vier dagen gaat hij naar het internetcafé en dan werken we via screenshots van TrainingPeaks en Excel. Dan kan hij weer een tijdlang zonder internet aan de gang. We hebben daarin de juiste formule gevonden."

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023