Roodhooft over kansen Van der Poel in eerste etappe: 'Niet eenvoudig, maar doenbaar voor een goede Van der Poel'

Zelf sprak Mathieu van der Poel over een etappe voor klassementsrenners, maar Christoph Roodhooft denkt dat MvdP kan toeslaan in Bilbao.

Dutch Road Race Championships 2023

De ploegbaas van Alpecin-Deceuninck blikt tegenover Het Laatste Nieuws vooruit op het openingsweekend in Baskenland, waar twee lastige ritten zijn uitgetekend door de organisatie. "Ze worden zeker niet eenvoudig", aldus Roodhooft. "Maar doenbaar voor een goede Van der Poel. Dat de ploegen van de klassementsrenners het nog te vroeg vinden, met een ander koersverloop tot gevolg, kan in ons voordeel spelen."

In de diepe slotfase van de eerste etappe ligt een klimmetje van zo'n twee kilometer aan bijna tien procent. Voor Van der Poel is het daar waarschijnlijk overleven. Verkend heeft de Nederlander nog niet, aldus Roodhooft. "We hebben ons vast stramien gevolgd en inderdaad die ritten verkend. Met de auto, in de tweede week van onze hoogtestage in La Plagne. Maar... zonder Mathieu."

Parkoers

Zo werken ze vaker binnen de ploeg, benadrukt Roodhooft. "Hij vertrouwt op ons. Videobeelden zouden hem daarbij kunnen helpen, al ondervonden we in het verleden al vaker dat zo'n filmpje van een lege straat niet te vergelijken valt met een passage tijdens de koers zelf. Dus hij is er tot dusver nog niet echt mee bezig geweest."

Dat zal ergens komende dagen gaan gebeuren. "Hij zal het parkoers pas bekijken hier ter plekke, de komende dagen. En in de dagelijkse briefings nemen we het nog wel eens nauwkeurig met hem door. Hij weet hoe dan ook dat die Grand Départ hem moet liggen. Het staat in alle kranten en Tourgidsen."

Tour de France
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023