Dook Pogacar in een stikstofbad na de eerste Touretappe? Jan Bakelants denkt van wel

Er is al een stikstofdebat gaande in de politiek, maar krijgen we er nu ook eentje in de wielerwereld? Opvallende beelden van Pogacar, Jan Bakelants duidt ze.

In de eerste uitzending van Vive Le Vélo waren gisteren beelden te zien van Tadej Pogacar die direct na de etappe een door de verzorgers zoveel mogelijk afgeschermd busje induikt waar een bad voor hem klaar staat (zie afbeelding bij dit artikel). Weer een nieuw snufje op zoek naar de zogenaamde 'marginal gains'?

Een ijsbad is niet nieuw, dat wordt al veel langer gedaan door wielrenners en is goed voor het spierherstel. Maar vaste analist van Sporza Jan Bakelants legt uit dat hier meer aan de hand is.

"Het ijsbad duurt veel te kort om effectief te werken. We hebben het getimed en hij doet er amper vijftig seconden over. De verzorger van UAE is duidelijk ook niet gediend met het feit dat het busje wordt omringd door pers. De vraag is dan: waarom doet UAE zo geheimzinnig over het nemen van een ijsbad? Ze zouden ook, zoals Evenepoel in de Vuelta deed, gewoon in de straat een zwembadje kunnen vullen met ijs."

En dus moet het iets anders zijn volgens Bakelants. Hij denkt te weten wat. "Wellicht is het een vorm van cryotherapie, waarbij ze met vloeibare stikstof werken en zo op een heel korte termijn de werking van een ijsbad kunnen nabootsen. Daarmee is waarschijnlijk een nieuwe standaard gezet in een wapenwedloop naar nog optimalere manieren om te recupereren. Ze zijn hier Jumbo-Visma wellicht te vlug mee af."

Tour de France
  • Beeld: Screenshot Sporza Vive Le Vélo