De klimcijfers: snelste beklimming Tourmalet ooit, maar blies Vingegaard daar zijn motor op?

Het gaat bergop heel hard deze Tour. Een record op de Tourmalet, maar op de slotklim gebeurde iets opvallends als we naar de klimtijden kijken.

Tour de France 2023 - stage 06

Woensdag op de Marie Blanque bleek al dat het niveau deze Tour ontzettend hoog ligt, want volgens analisten reed Jonas Vingegaard daar zijn beste beklimming ooit (en was Pogacar ook 'gewoon' op niveau). In de etappe van gisteren ging het weer heel hard bergop, maar op de laatste klim gebeurde ook iets opvallends.

De all-out-poging op de Tourmalet van Jumbo-Visma in de laatste kilometers van de legendarische Tourklim (en rugwind) zorgden ervoor dat het bijna vooroorlogse record uit 1993 van Tony Rominger en Zenon Jaskula met een halve minuut uit de boeken werd gereden (nieuwe recordtijd: 45 minuten en 11 seconden) door Vingegaard en Pogacar, blijkt uit een analyse van Lantern Rouge.

In de klim daarna bleek dat Pogacar Vingegaard niet alleen kon volgen, in tegenstelling tot een dag eerder, maar zelfs 24 seconden bij hem kon wegrijden. Een sterke comeback van de Sloveen, maar misschien moeten we ook zeggen: had Vingegaard z'n motor een beetje opgeblazen op de Tourmalet?

Thijs Zonneveld vogelde namelijk uit achter Vingegaard en Pogacar Jai Hindley en Simon Yates de klim naar Cauterets-Cambasque sneller opreden dan de Deen. En dan ging het niet alleen om het deel waar Wout van Aert tempo maakte voor Vingegaard en Pogacar, maar ook over het steile stuk van de klim.

Vandaag kunnen de klimmersbenen weer even worden opgeborgen, want de rit naar Bordeaux is met zo'n 800 hoogtemeters na de slotetappe naar Parijs die met de minste hoogtemeters van deze Tour (de tijdrit uitgezonderd dan, maar die is veel korter). Zondag kunnen de klimmers weer aan de bak op de loodzware Puy de Dôme.

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023