Column | 'De Belg' aan laten staan na de Touruitzending is bijna mooier dan de koers zelf

Onze redacteur raadt iedereen aan de Tour op 'De Belg' te kijken, maar vooral ook om de tv daarna nog even aan te laten staan. Er gebeuren dan de raarste dingen...

Stef Clement vindt NOS-commentator Joris van den Berg een kunstenaar. Ik denk daar zelf wat anders over, tenzij hij een kunstenaar bedoelt in de zin van 'dat kan mijn neefje van 5 ook op het doek kliederen'. Hoe dan ook: ik kijk de Tour op 'De Belg'.

Buren vervalt (niet meer)

Je moet soms even wat Vlaams chauvinisme voor lief nemen, maar Renaat en José zijn heilig bij mij. Verstand van zaken, geen hysterisch gedoe en ruimte voor wat humor. Renaat, José en ik; we zijn dikke vrienden in juli - en van goede vrienden kun je het dus hebben dat ze af en toe wat uit de bocht vliegen met overvloedige Wout van Aert-adoratie.

Maar ik ben erachter gekomen dat Renaat, José en de wielrenners slechts een voorprogramma zijn.

Vroeger werd steevast de soap Buren (Neighbours in de rest van de wereld) uitgezonden na de koers. Of ja, vaker werd het niet uitgezonden, want als de renners er ook maar ietsje langer dan gepland over deden, verscheen de voor soapfans onheilspellende mededeling 'Buren vervalt' in beeld.

Er schijnen in België honderden huisvrouwen bij de psycholoog te lopen om dat jarenlange Buren-trauma van zich af te schudden. De VRT deed het enige juiste en maakte aan al die Buren-onzekerheid een einde: de Australische soap werd geschrapt als nakoersuitzending.

Apps voor Belgisch rijbewijs of buskaartje

In plaats daarvan hebben ze nu een iets flexibelere programmering. Als de tijd tot het volgende 'echte' programma op Één het toelaat zenden ze boodschappen van algemeen nut en/of het intermezzo uit dat de gids van mijn tv simpelweg 'Clips' noemt.

Die boodschappen van algemeen nut bestaan uit een lieftallige dame die voor een greenscreen met graphics waar je u tegen zegt uitlegt hoe de hedendaagse digitale Vlaamse wereld in elkaar steekt. Ik heb al geleerd welke apps ik moet downloaden om een Belgisch rijbewijs aan te kunnen vragen en als ik dat niet wil, legde ze me ook al uit hoe ik digitaal een kaartje koop voor de bus.

Wat ze vertelt maakt ook eigenlijk niet zo heel veel uit. Het is na een spannende sprint of weer een puntje-van-de-stoel-secondenspel tussen Pogacar en Vingegaar op een klim heerlijk tot rust komen met iemand die het aanbod van Vlaamse overheidsapps eens rustig uitlegt.

Mannen met baarden en accordeons in plaats van wielrenners

Nog veel mooier is dat intermezzo onder de naam 'Clips'. Het is minder rustgevend, maar zet alles wel weer even in perspectief; even weer uit die wielerbiotoop. De wereld draait helemaal niet om malle mannetjes in strakke groene, gele of bolletjespakken.

Een Vlaamse schone die in het nummer 'Drie Zomers Lang' heel vaak de woorden 'drie zomers lang' zingt, of drie Vlamingen met enorme baarden en een accordeon die een Iers volksliedje ten gehore brengen met de tekst 'Kitty is my darling, Kitty comes from Liverpool' en iets wat ik verstond als 'Holling de bolling'. Ze prikken die Tourbubbel keihard door - en dat is prihimaa, om een andere rasartiest te citeren.

Columns
  • Beeld: Sporza