Stef Clement over commentaarschap NOS: 'Joris is een kunstenaar, zó goed met woorden en taal'

Iedereen heeft een mening over de commentator van een sportwedstrijd. Dat maakt ook Stef Clement mee tijdens de Tour de France.

Fleche Wallonne 2019

De eerste week vormde Clement samen met Joris van den Berg het commentaarsduo bij de NOS. Voor de ex-prof is het een feest om te werken met Van den Berg. "Joris is een kunstenaar. Iedereen heeft zijn eigen smaak, maar hij is zó goed met woorden en taal. En hij kan goed vertellen", vertelde hij in De Avondetappe.

Clement, die in 2018 stopte als professioneel wielrenner, beleeft werken met Van den Berg ook als de ideale leerschool. "Elke dag is het leuk, maar tegelijkertijd is het ook heel leerzaam. Een van de lessen van Joris: je bent in principe behang als commentator. Het is er en het mag niet storend zijn. Mensen moeten televisie kijken en denken: het kabbelt wel lekker door."

Als analist wordt Clement gevraagd naar zijn mening, maar als commentator moet je juist zo neutraal mogelijk blijven. "Het is als commentator totaal onbelangrijk wat jij van dingen vindt en dat is weleens lastig."

Tour de France
  • Photo Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2019