Officieel: Stelvio geschrapt uit 16e Giro-rit wegens overvloedige sneeuwval en lawinegevaar

Voor het tweede jaar op rij wordt het dak van de Giro d'Italia uit het parkoers gehaald.

Stelvio

De mythische Passo dello Stelvio zal dan toch niet betwist worden tijdens de 16e etappe van de Giro d'Italia. Dat laat organisator RCS Sport weten in een persbericht. Op de top ligt er te veel sneeuw, er is een te groot lawinegevaar en er zitten breuken in het wegdek.

De Stelvio was met een top op 2758 meter het hoogste punt in deze Giro (Cima Coppi). Er is inmiddels een alternatieve route uitgestippeld. De start in Livigno en de finale in Santa Cristina Valgardena blijven ongewijzigd. De Stelvio krijgt met Giogo di Santa Maria/Umbrailpass een waardige vervanger.

De Umbrailpass is 16.7 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7.1%. De top ligt op een hoogte van maar liefst 2.498 meter boven de zeespiegel. Het is meteen ook de nieuwe Cima Coppi.

Het is lang niet die eerste keer dat het parkoers in de Giro moet gewijzigd worden vanwege hevige sneeuwval. De Ronde van Italië wordt immers verreden in mei en in de hoogst gelegen skigebieden kan er in die periode nog een flink pak sneeuw liggen. Ook vorig jaar werd het dak van de Giro (Col du Grand-Saint-Bernard) geschrapt.

Nieuws
  • Cor Vos