Tour | Venijn in de staart! Alles wat je moet weten over etappe 11: Evaux-les-Bains - Le Lioran

Hieronder vind je alle informatie over de etappe in de Tour die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 11 tour

Parkoers en wielergeschiedenis

De grote vraag voor de elfde rit in de Tour naar Le Lioran is: krijgen de vluchters de ruimte van de klassementsrenners? De eerste 150 kilometer zijn weliswaar lastig, maar zonder enorme obstakels. Daarom is het nog geen sinecure voor sterke klimmers om in de vlucht van de dag te raken. Het zou weleens heel lang kunnen duren voordat de juiste kopgroep is gaan vliegen.

Hoewel het in de beginfase er niet op lijkt, kent deze rit door het Centraal Massief liefst 4.350 hoogtemeters. En dat komt vooral door de laatste vijftig kilometer. Dan wordt het namelijk zeer uitdagend. Het begint allemaal met de Col de Neronne (4,1 kilometer aan 8,4 procent).

Die klim wordt gevolgd door de Puy Mary/Pas de Peyrol (5,3 kilometer aan 7,8 procent, met supersteile laatste twee kilometers). Nadien blijft het op en af gaan, want vervolgens ligt daar nog de zware Col de Pertus (4,7 kilometer aan 8,1 procent).

De finish wacht na de Col de Font de Cere en de laatste strook naar Le Lioran. Hoe dan ook wordt het een zeer lastige etappe met grote kans dat het op twee fronten losbarst.

Geschiedenis

Als je aan Greg Van Avermaet in de Tour de France denkt, komt de ritzege naar Rodez in 2015 waarschijnlijk als eerste naar boven. In een rechtstreeks duel versloeg hij daar immers de ongenaakbaar geachte Peter Sagan. Het was bovendien de dag dat hij veranderde in een winnaar.

Toch leverde hij een jaar later een nog knapper stukje wielrennen. In de vijfde rit kwam hij solo aan op Le Lioran. Liefst twee minuten en 34 seconden voor nummer twee Thomas De Gendt en vijf minuten en vier seconden voor nummer drie Rafal Majka.

Hij kreeg de gele trui als extra beloning. “De mooiste zege uit mijn loopbaan”, sprak hij toen. Al was dat voor zijn olympische titel en monumentale zege op de wielerbaan van Roubaix. De finale van die etappe in 2016 was identiek aan die van dit jaar. Met de Neronne, Puy Mary Pas de Peyrol, Pertus en Font de Cere.

Op de Pertus wist Van Avermaet zijn medevluchter De Gendt achter te laten. “Ik klampte wel aan”, zei De Gendt na afloop. “Maar ik had vandaag gewoon de pech dat Greg enorm sterk was, hij is dan ook een van de beste renners ter wereld.”

Op papier was de etappe naar Le Lioran misschien buiten de mogelijkheden van Van Avermaet, maar in 2016 klom hij beter dan ooit. Dat bleek een paar weken later wel in Rio de Janeiro…

Streek

Startplaats Évaux-les-Bains ligt in het departement Creuse. Het departement wordt ook wel het groene hart van Frankrijk genoemd. Er heerst rust, er is ruimte en je kunt je onderdompelen in de prachtige natuur. Het is een gebied voor mensen die op zoek zijn naar rust, maar tegelijkertijd kun je ook een hoop sportieve activiteiten doen in Creuse.

Évaux-les-Bains is een stad met een uitgebreide geschiedenis. Het is een stad waar de Romeinen zich vestigden. Het is dan ook vooral bekend vanwege de thermale baden. De warmwaterbronnen van Évauxles-Bains zijn meer dan 350 miljoen jaar oud en zijn van nature tussen de veertig en zestig graden.

Profiel van de etappe

Profiel laatste 45 kilometer

TV

Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.

's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe, eerst nog na de EK-uitzendingen van de NOS of rond 22.00 uur op de NPO3. Vive le Vélo is inmiddels wel begonnen en iedere avond (op een wisselend tijdstip, check de online tv-gids) te zien op VRT1. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...