Poels snapt niets van mislopen WK: 'Op dit parkoers kan ik beter uit de voeten dan een aantal jongens die wel in de selectie zitten'

Wout Poels is door bondscoach Koos Moerenhout niet geselecteerd voor de wegrit op het WK in Zürich. 

Wout Poels Tour de France 2024

Nadat hem eerder dit jaar een Giro-deelname door de neus werd geboord, is Wout Poels opnieuw zwaar teleurgesteld. De 36-jarige Limburger had dit najaar zijn zinnen gezet op het WK, maar hij viel buiten de Nederlandse selectie die vrijdag werd gepresenteerd.

'Echt mijn zinnen op gezet'

Het WK in Zürich schotelt de renners een heuvelachtig parkoers voor met een kleine 4.500 hoogtemeters. Een kampioenschap voor de betere klimmers en de heuvelspecialisten dus. Toch besliste bondscoach Koos Moerenhout om Poels niet te selecteren, ondanks dat hij nog altijd een van beste Nederlanders bergop is.

In een reactie aan WielerFlits geeft Poels aan enorm te balen van de beslissing van de nationale keuzeheer. "Ik heb medio augustus nog een hoogtestage van elf dagen gedaan. Mede met het oog op het WK in Zürich, waar ik echt mijn zinnen op had gezet."

Poels had na de Tour aangegeven dolgraag deel te willen nemen aan de wegrit. Moerenhuit besliste echer anders en heeft een meer 'aanvallende selectie' samengesteld, waarbij Poels buiten de boot viel. De renner in kwestie zet er zijn vraagtekens bij: "Op een parkoers met zoveel hoogtemeters kan ik beter uit de voeten dan een aantal jongens die nu wel in de selectie zitten."

'In dienst van'

Het feit dat Mathieu van der Poel als titelverdediger de uitgesproken kopman van Nederland is, kan volgens Poels geen oorzaak zijn voor zijn niet-selectie. "Het was niet dat ik een beschermde rol wilde krijgen", gaf de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik van 2016 aan.

Integendeel, want Poels had juist aangegeven graag in dienst van de uittredende wereldkampioen te rijden. "Ik ben iemand die tot in de prefinale kan komen. Op zo'n parkoers kan niet iedereen dat", is hij van mening.

Helaas koos Moerenhout dus anders. "Jammer, want ik had er enorm naar uitgekeken om nog eens in het oranje te starten. Hier ga ik echt een paar dagen ziek van zijn. Gelukkig rij ik nog wel de Italiaanse najaarsklassiekers. Daar ga ik nu mijn vizier helemaal op richten", aldus Poels, die volgend jaar voor Astana Qazaqstan rijdt.

Selectie Nederland

De selectie van Nederland bestaat naast Mathieu van der Poel allereerst uit Bauke Mollema en Wilco Kelderman. Zij worden in staat geacht om tot in de prefinale van betekenis te kunnen zijn voor de kopman; de rol die Poels dus voor ogen had.

Ook de geselecteerden Bart Lemmen, Sam Oomen en Frank van den Broek moeten op paier lang mee kunnen in de Zwitserse heuvels, evenals Sjoerd Bax (op een goede dag). Oscar Riesebeek en Daan Hoole lijken dan weer de aangewezen personen om in de eerste wedstrijduren het 'vuile werk' op te knappen.

De wegrit in Zürich staat gepland op zondag 29 september. Vanwege de vele hoogtemeters is uittredend kampioen Van der Poel niet de uitgesproken topfavoriet voor de wereldtitel. Tadej Pogacar en Remco Evenepoel hebben er namelijk ook hun zinnen gezet. Op dit parkoers zijn zij met hun klimmersbenen in het voordeel ten opzichte van MVDP.

WK
  • Cor Vos