Tour of Holland | Zo ziet de nieuwe Ronde van Nederland eruit als wij het parkoers mogen uittekenen

Nieuw in 2025: de Tour of Holland. Het parkoers van deze Ronde van Nederland is nog niet bekend, maar wij fantaseerden alvast over de mogelijkheden. 

vaals ronde van nederland

De Tour of Holland is een nieuwe 2.1-koers die in 2025 voor het eerst wordt georganiseerd. Deze Ronde van Nederland wordt van 14 tot en met 19 oktober verreden en dient als afsluiter van de wielerkalender. De rittenkoers wil in de toekomst doorgroeien naar het hoogste niveau. Wij helpen de organisatie alvast een handje met het bedenken van een ultiem (en bovenal fantasierijk) rondje waarin we alle provincies aandoen.

Etappe 1: Ploegentijdrit op de Afsluitdijk

De 'echte' Ronde van Nederland begint met een proloog, zo is al bekend. Wij veranderen dat gemakshalve in een ploegentijdrit. En niet zomaar eentje... nee, een ploegentijdrit over de Afsluitdijk. Daarmee doen we direct twee provincies aan. Of de start aan de Friese- of Noord-Hollandse kant ligt? Dat bepalen we daags vantevoren en is afhankelijk van de windrichting. Het wordt namelijk een teamtijdrit van 25 kilometer, tegen de wind in!

Etappe 2: Gronings Mooiste

Niet Vlaandrens Mooiste, maar Gronings Mooiste... Heeft Groningen - onze thuisbasis - dan zoveel moois te bieden? Wel als je van mooie plaatsnamen houdt. Zo tekenen we voor de tweede etappe een vlak parkoers uit met Gronings mooiste plaatsnamen. Zo vliegen we door de gehuchten Numero Dertien, Denemarken, Gaarkeuken, Polen, Klontjebuurt, Doodstil, Bombay, Hongerige Wolf, De Jammer en Kleine Huisjes.

Etappe 3: Dwars door Nederland

Alweer een parodie op een Vlaamse klassieker. Dit maal niet Dwars door Vlaanderen, maar Dwars door Nederland. Een beetje overdreven, maar toch: op dag drie doen trekken we door vier provincies. We starten in het Drentse Assen, dat niet de Formule 1 kreeg, maar dus wel een etappestart in de Tour of Holland (veel mooier!). Vervolgens gaan we een stukje door Overijssel om Flevoland te bereiken. Uiteindelijk komen we uit in de provincie Utrecht, met finish in Amersfoort. Niet zomaar een finish trouwens, maar een oplopende aankomst op de flanken van de Amersfoortse Berg.

Etappe 4: Waaieren in Zeeland

Misschien niet het meest originele idee, maar een waaierrit in Zeeland kan natuurlijk niet ontbreken in een Ronde van Nederland. Om onze vaderlandse wielergeschiedenis te eren starten we in hartje Den Haag (geboorteplaats Joop Zoetemelk), om na de geneutraliseerde start de koers in gang te schieten in Nootdorp (geboorteplaats Jan Janssen). Hierna gaat het via een Rotterdamse passage snel naar Zeeland, waar het peloton uit elkaar knalt op de vele open wegen. De finish ligt, net als in de Tour van 2015, aan het einde van de Oosterscheldekering. Alles voor de mooie plaatjes!

Etappe 5: Bergrit Maas en Waal / Nijmegen

"En we praten en we zingen en we lachen allemaal, want daar achter de hoge bergen ligt het Land van Maas en Waal", zo zong Boudewijn de Groot. Op naar die bergen dan maar! We starten vandaag in de Efteling (gewoon, omdat het kan) en doorkruisen Brabant richting Maas en Waal. En wat blijkt, het zijn geen bergen, maar dijken. Dan maar een alternatief, de langste doorgaande weg in Nederland met één straat naam: de 61-kilometer lange Van Heemstraweg, van Zaltbommel tot bijna in Nijmegen.

We rijden de Keizerstad vervolgens voorbij voor een spetterende finale. Net voorbij Nijmegen ligt namelijk een prachtige heuvelrug met de befaamde Oude Holleweg, de zwaarste klim van Midden-Nederland, en natuurlijk de Zevenheuvelenweg. We rijden in totaal zes keer over de Oude Holleweg (ruim een kilometer aan 7,2 procent, met maximale percentages van 14 procent). Daarna gaan we terug naar Nijmegen voor een oogstrelende finish op de Grote Markt, middenin het centrum.

Etappe 6: Finale op het dak van Nederland

Op de slotdag gaan we natuurlijk naar Limburg. De apotheose ligt op het hoogste punt van ons land: op de top van de Vaalserberg. Daarmee ligt de finale van onze Ronde van Nederland niet rond de populaire Cauberg, maar nóg dieper in het Limburgse heuvelland. We betwisten de wereldberoemde klim net buiten Valkenburg uiteraard wel, maar dan vrij vroeg in het parkoers.

Ook de Kruisberg en de Eyserbosweg doen we aan, evenals de Loorberg, maar dat is allemaal nog voorspel. De finale bestaat namelijk uit vijf rondjes over de Vaalserberg (Limburgs hoogste) en Camerig (Limburgs langste). De finish ligt uiteindelijk op de top in Vaals, net voorbij het drielandenpunt. De renners komen aan vanuit België. De streep bevindt zich net over de grens, terug in Nederland.