Oud-prof Dominique Cornu kreeg depressie, vond z'n innerlijke leeuw en is nu holistisch coach: 'Soms raad ik zelfs klanten aan om te stoppen met sporten'

Dominique Cornu was ooit een grote Belgische belofte (wereldkampioen tijdrijden), maar gooide het over een heel andere boeg. 

dominique cornu met z'n innerlijke leeuw

Dominique Cornu, het is een naam die bij de doorgewinterde wielerliefhebber waarschijnlijk nog wel een belletje doet rinkelen. In 2006 werd hij wereldkampioen tijdrijden bij de beloften en leek er een glorierijke profcarrière voor hem in het verschiet te liggen. Hij werd ook prof, maar door blessures kwam het er nooit helemaal uit.

Cornu in zwart gat

Na de succesvolle beloftenperiode werd hij prof bij Lotto en Quick-Step, en later bij wat minder aansprekende ploegen als Topsport Vlaanderen en Veranda-Willems - Cornu was prof tot en met 2015 en z'n belangrijkste wapenfeit was een ritzege in de Ronde van België van 2010.

Die teruggang van WorldTour naar het niveau eronder zegt al iets: Cornu kende tegenslag. Hij kreeg te maken met veel fysieke ongemakken, met name een slepende heupblessure, en op z'n 29ste moest hij noodgedwongen z'n wielercarrière beëindigen. Tien jaar later ging Het Nieuwsblad bij hem langs om te kijken hoe het nu met hem gaat. Nou, Cornu heeft nogal een ommezwaai gemaakt.

Direct na z'n carrière kwam hij eerst in een zwart gat terecht. "Ik was geen wielrenner meer, maar wie was ik dan wel? Ik wilde absoluut iets vinden waarvoor ik eenzelfde passie kon opbrengen als de koers. Anders zou het leven op mijn 30ste stoppen. En zou ik – cru gezegd – evengoed zelfmoord kunnen plegen. Op mijn donkerste momenten speelden die gedachten echt door mijn hoofd. Een jaar of twee-drie heb ik met een depressie geworsteld, afgewisseld met sporadische dagen van helderheid. Niemand kon me helpen. Ik stond alleen."

Sport bijna nooit meer

Een heftig verhaal, maar Cornu krabbelde op en sloeg dus een geheel andere weg in. Hij vond in het holisme een nieuwe levensfilosofie en is nu holistisch coach. Dat is nogal een andere manier van leven dan dat als wielerprof.

"Actief sporten doe ik zelden. Dat dateert uit mijn vorige leven. Toen voelde dat aan als een verplichting, als ik nu ga fietsen of joggen, kies ik daar zelf voor. Laat me het zo omschrijven: momenteel blijf ik fit op een holistische manier, terwijl ik dat vroeger op een actieve en fysieke manier deed."

Cornu legt uit hoe dat voor hem werkt. "Omdat ik zoveel aandacht schenk aan het mentale, het emotionele, het spirituele en het energetische blijf ik in conditie zonder veel fysieke training. Mijn fysieke lichaam is zelfs fitter dan toen. Of beter: gezonder. Meer in balans. Omdat ik in mijn holistische verhaal gezonder ben. Mensen hebben naast een fysiek lichaam ook een mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel lichaam."

Innerlijke leeuw

Als holistisch coach is hij niet altijd de grootste aanhanger van mensen die veel sporten. "Voor velen dient sport als een vorm van stressverwerking, maar eigenlijk lopen ze letterlijk weg van hun emotionele klachten. Trauma’s, angsten en stress kan je pas loslaten door naar binnen te keren en te voelen vanwaar dat onbehagen komt. Soms raad ik zelfs klanten aan om te stoppen met sporten en te gaan wandelen in de natuur."

We namen eens een kijkje op Cornu z'n Instagram en daar blijkt dat hij ook nog steeds veel aan zichzelf werkt. De Oost-Vlaming schrijft er hele epistels. Een opvallende daarbij is die waar hij poseert met een schilderij van een leeuw. Zoals uit de (lange) tekst die bij de foto staat, betreft dit zijn innerlijke leeuw, en die mag wat Cornu betreft nog wat meer in actie komen.

Holistische wielrenners?

Cornu zou z'n holistische coachingskills ook graag inzetten in het wielrennen, maar daar is volgens hem weinig kans op. "Ik heb lang gehoopt dat ik met mijn huidige inzichten ook in de topsport iets zou kunnen betekenen, maar ondertussen heb ik dat wat losgelaten. Zeker het wielrennen is daar nog steeds niet echt ontvankelijk voor."

"Nochtans zouden alle atleten, en dus ook coureurs, hun prestaties kunnen verbeteren. Op basis van de wetenschap trainen ze hun fysiek lichaam, maar de wereld daarnaast blijft onbekend", besluit Cornu.

Achtergrond
  • Instagram Dominique Cornu