Na ruim twintig jaar lijkt de Ronde van Nederland terug te keren op de internationale wielerkalender. Organisator TIG Sports, van onder meer de GP in Zandvoort en de KLM Open, werkt namelijk hard aan de comeback van de Nederlandse rittenkoers. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
UCI ProTour
De Ronde van Nederland werd in 2004 voor het laatst georganiseerd. De grootste meerdaagse wielerkoers van ons land werd gewonnen door Erik Dekker, die in de slotrit Viatcheslav Ekimov uit de leiderstrui.
Vervolgens werd de UCI ProTour geïntroduceerd en werd de Ronde van Nederland een Ronde van de Benelux (ENECO Tour), met etappes in zowel Nederland als België. In de loop der jaren werd het Nederlandse aandeel in de rittenkoers alsmaar kleiner, met slechts één etappestart van één van de vijf etappes in de meest recente editie van de Renewi Tour - zoals de naam van de WorldTour-koers nu luidt.
Tijd voor verandering; tijd voor een volledig 'eigen ronde', dachten velen. Ook het management van Nederlands grootste ploeg Team Visma | Lease a Bike. Manager Richard Plugge en commercieel directeur Sander Kruis spraken met diverse mensen en partijen over de wens om de Ronde van Nederland terug te laten keren.
'Allemaal enthousiast'
Met succes, want mede door de inspanningen van het Visma-management is TIG Sports - een grote speler op het gebied van het organiseren sportevenementen - ermee aan de slag gegaan. Niels Markensteijn, managing partner bij TIG Sports vertelt aan het AD: "We hebben de afgelopen tijd gesproken met overheden, potentiële sponsoren en met Nederlandse wielerploegen. Ze waren allemaal enthousiast."
"Ze zien ook dat ze soms beperkt zichtbaar zijn in Nederland zelf en dat het goed is voor het Nederlandse wielrennen als we de Ronde van Nederland terug op de kalender krijgen. Er zijn nog geen handtekeningen gezet, maar het ziet er heel goed uit."
Het organiseren van wielerwedstrijden in Nederland is de laatste jaren steeds moeilijker geworden. Door regeldruk, stikstofregels, geldgebrek en vooral te weinig capaciteit bij de politie liep de Nederlandse wielerkalender steeds verder leeg. TIG Sports weet dat en handelt daar ook naar.
"We zullen sowieso meer etappes uittekenen in de vorm van omlopen", legt Markensteijn uit. "Dan zien de fans de renners vaker voorbijkomen en is de belasting op de openbare ruimte en de politie minder groot. Dat vergroot de haalbaarheid."
De managing partner van de sportevenementen-organisator weet dat overheden meer willen dan alleen profs die ergens starten en ergens anders finishen. "Die willen, terecht, ook zien dat de breedtesport wordt gestimuleerd en dat meer kinderen gaan fietsen. De Ronde van Nederland moet iets worden waar de hele Nederlandse wielerwereld trots op is", besluit Markensteijn.
Oktober 2025
TIG Sports heeft bij de UCI een aanvraag ingediend om de Ronde van Nederland in oktober 2025 te organiseren. Van dinsdag 14 oktober tot en met zondag 19 oktober, om precies te zijn. Het gaat om een 2.1 koers, met de intentie om door te groeien naar een hoger niveau. Ook een vrouwenkoers behoort tot de plannen voor de toekomst.
Zes etappes dus, net zoals vroeger... De 'oude' Ronde van Nederland kende een vast format: eerst drie sprintritten (in het westen en/of het noorden), dan een tijdrit (meestal in het oosten des lands), daarna nog een vlakke etappe richting het zuiden en tot slot een heuvelrit in Limburg (met de finish in Landgraaf). Hoe de nieuwe Ronde van Nederland eruit gaat zien, is nog niet bekend.
- Cor Vos