Tour | In dalende lijn naar een sprint? Alles wat je moet weten over etappe 12: Aurillac - Villeneuve-sur-Lot

Hieronder vind je alle informatie over de etappe in de Tour die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 12 tour

Parkoers en wielergeschiedenis

De twaalfde etappe van de Tour de France staat aangemerkt als vlak. Normaal is dit dan ook een rit voor de snelle mannen, maar koersdirecteur Christian Prudhomme waarschuwt de sprinters.

“De mooie landschappen in de regio’s Cantal en Lot zullen de aanvalsspecialisten niet afleiden van de wetenschap dat er iets voor ze valt te halen in de twaalfde etappe. Het terrein hier bestaat vooral uit heuvels met de Rocamadour-helling die vooral in het oog springt.”

De Rocamadour-helling was ook onderdeel van de Tour de France 2022. In de tijdrit op de voorlaatste dag was de finish getrokken op de Rocamadour. Dit jaar beklimmen ze ‘m echter vanaf de andere kant.

De tijdrit werd overigens gewonnen door Wout van Aert. Een nog iconischer beeld van die dag is dat Van Aert ploegmaat Jonas Vingegaard staat op te wachten als die over de finish komt en zeker is dat de Deen de Tour de France gaat winnen.

De beginfase is dus lastig voor de sprinters, maar de tweede fase van de etappe geeft de sprintersploegen kans om te formeren en jacht te zetten op de vluchters. “In twee vergelijkbare etappes naar Villeneuve-sur-Lot slaagde de kopgroep er echter in om de achtervolgers op afstand te houden.”

Geschiedenis

De twee etappes waarover Christian Prudhomme praat, waren de ritten die in respectievelijk 1995 en 2000 eindigden in Villeneuve-sur-Lot. In 1995 won de Italiaan Massimo Podenza, terwijl in 2000 Erik Dekker met de zege aan de haal ging. Voor Dekker was dat zijn eerste ritzege in de Tour de France.

In dezelfde editie volgden nog twee overwinningen. In Villeneuve-sur-Lot kwam Dekker solo over de meet, nadat hij op dertig kilometer van het einde had besloten om te demarreren.

Uiteindelijk was hij een klein minuutje eerder aan de meet dan de Fransman Xavier Jan en de Spanjaard Vicente García Acosta. “Wat duurden die laatste kilometers lang”, reageerde Dekker na afloop. “Zulke verschrikkelijke lange wegen, maar dat is allemaal vergeten. Ik had tegen Jan Boven gezegd dat ik op dertig kilometer van de meet zou gaan. Maar wat was het nog ver, zeg.”

Nadat hij zijn zegje had gedaan bij de NOS kwamen de tranen van geluk. Zit er 24 jaar later weer een Nederlandse ritzege in het vat in Villeneuve-sur-Lot?

Streek

Startplaats Aurillac is een stad met politieke geschiedenis. Het is namelijk de geboorteplaats van Paul Doumer. In 1931 en 1932 president van de Derde Republiek van Frankrijk.

Hij was al drie keer Minister van Financiën geweest toen hij op latere leeftijd werd verkozen tot president van Frankrijk. Hij was op dat moment al 74 jaar oud. In 1932 kwam er abrupt een einde aan zijn presidentschap, want hij werd op 6 mei van dat jaar vermoord door de Russische emigrant Paul Gorguloff.

Doumer werd opgewacht tijdens een boekverkoop en werd geraakt in zijn nek en oksel. Hij leek er even bovenop te komen, maar overleed een dag later aan hersencomplicaties. Het motief van de moordenaar: hij vond dat Doumer te weinig steun gaf aan het Witte Leger ten tijde van de Russische Burgeroorlog.

Opvallend: toen Doumer aantrad in het Élysée had hij al grappend gezegd dat hij vermoord moest worden. “Ik ben de dertiende president van Frankrijk en op een dertiende verkozen. Ik moet wel vermoord worden!”, vertelde hij lachend.

Profiel van de etappe

Onze favorieten

TV

Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.

's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe, eerst nog na de EK-uitzendingen van de NOS of rond 22.00 uur op de NPO3. Vive le Vélo is inmiddels wel begonnen en iedere avond (op een wisselend tijdstip, check de online tv-gids) te zien op VRT1. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...