Trainer Thibau Nys: 'Hij trapt fenomenale waarden waarmee hij bij de grote jongens zit'

Paul Van Den Bosch ziet zijn poulain op termijn goed voor de dag komen in Luik-Bastenaken-Luik. 

Pogacar

Thibau Nys raast als een wervelwind door het wegseizoen. De zoon van veldriticoon Sven Nys ging na zijn zware veldritcampagne even de batterijen opladen en won bij zijn rentree op de weg meteen een rit in de Ronde van Romandië, zijn eerste zege in de WorldTour.

Twee weken later verbaasde hij In de Ronde van Hongarije vriend, vijand én zichzelf door twee etappes te winnen en voor het eerst in zijn carrière eindwinnaar in een rittenkoers te worden. Zelf zijn vader Sven en trainer Paul Van Den Bosch keken met grote ogen naar de exploten van het 21-jarige fenomeen.

Fenomenale cijfers

"Dat hij op die manier zou uitpakken tegen Buchmann, Hirschi en Poels had ik niet verwacht", vertelt Paul Van Den Bosch in een interview met Het Laatste Nieuws. "Thibau Nys duwt fenomenale cijfers. Hij verpulvert al zijn waarden."

"Zondag, in de laatste vijf minuten, van een zware rit, waarin renners een normalized power van 318 Watt ontwikkelden, duwde Thibau 7,5 Watt/kilo. Vrijdag duwde hij in de laatste tien minuten net onder 7 Watt/kilo. Op vijf seconden duwt hij meer dan 22 Watt/kilo. Daarmee scoorde hij niet alleen beter dan ooit tevoren. Met die waarden zit hij ook bij de grote jongens.”

Waar het schip zal stranden, weet Van Den Bosch niet. "Hij is 21 jaar, hij is nog frêle. Je ziet geen volwassen, uitgebouwde topatleet wanneer je naar Thibau Nys kijkt. Op zijn 24ste zal hij sterker zijn dan vandaag. Hij gaat dus nog progressie maken."

"Ik zie hem goed presteren in Luik-Bastenaken-Luik. Hij kan een langere helling naar boven rijden. En hij is stuurvaardig. Kasseien moet hij ook kunnen. Dat hij ooit een goede Ronde van Vlaanderen rijdt, sluit ik niet uit."

Geen Van der Poel

Van Den Bosch waarschuwt evenwel dat we er geen nieuwe Mathieu van der Poel mogen van maken. "Hij rijdt goed nu, maar we moeten niet verwachten dat hij volgende week de Ronde van Noorwegen wint. Of in juni vijf ritten in de Ronde van Zwitserland."

"We moeten niet de druk op hem leggen alsof hij een nieuwe Mathieu van der Poel moet worden. Een renner is maar zo goed als zijn laatste wedstrijd. We staan verder dan we dachten. Nu is hij ‘de king’. Er is nog heel veel te bewijzen. ik heb altijd gepredikt om het stap per stap te doen."