Plugge over scepsis en verschil met andere ploegen: 'Op de tweede rustdag dronken ze daar gewoon twee halve liters bier...'

Richard Plugge heeft zich niet geliefd gemaakt bij een van zijn collega's in het peloton. Marc Madiot is not amused.

Tour de France 2023 - stage 16 ITT

De teammanager van Jumbo-Visma vertelt in Het Laatste Nieuws onder meer over de vragen die de dominantie van de ploeg en Jonas Vingegaard in het bijzonder oproepen. De scepsis in onder meer L'Équipe snapt Plugge enerzijds, maar hij vindt tegelijkertijd dat er ook gekeken moet worden naar hoe er bij andere ploegen wordt gewerkt.

"Met de geschiedenis die deze sport achter zich aansleept, snap ik het wel ergens. Maar ik denk dat wij, sinds ik het heb overgenomen van Rabobank, er alles aan doen om transparant te zijn. Zoveel mogelijk tonen en vertellen. Al in 2013 hebben we de NOS uitgenodigd om een docu te maken. En ook daarna zijn we onze deuren volledig open blijven zetten. Netflix filmt, Amazon filmt."

Ook de schrijvende pers wordt regelmatig uitgenodigd. "We hebben drie jaar iemand in ons spoor gehad om een boek te schrijven, hadden L'Équipe mee op trainingsstage. Zo jammer dat er, vooral in Frankrijk als een niet-Fransman de Tour wint, wantrouwen is. Het was bij Thomas zo, het was bij Pogacar zo. En nu ook bij ons. 'Het moet wel ergens anders aan liggen dan enkel aan de fysieke prestatie', luidt de redenering."

Vergif

Plugge, zelf ex-journalist, richt zich ook tot de verslaggevers zelf. "Een deel van de verantwoordelijkheid ligt ook wel bij die kritische journalisten zelf, vind ik. Ze moeten zich ook eens de vraag stellen: hoe gaat het er dan aan toe bij andere ploegen? Op de tweede rustdag deelden we het hotel met een ander team en daar drinken renners gewoon twee halve liters bier op een avond. Bij hen was het écht rustdag."

De ploegbaas gaat niet in op de vraag welke ploeg er in hetzelfde hotel zat, maar het is geen geheim dat hij Groupama-FDJ bedoelde. "Alcohol is vergif. Daar word je niet beter van. En al zeker niet nadat je je al twee weken kapot hebt gekoerst en voor de twee belangrijkste dagen in de Tour staat. Bij ons drinken ze geen twee halve liters bier. Jawel, op zondagavond in Parijs."

En daar blijft het niet bij. "Zo zijn er honderdduizend dingen. We hebben bijvoorbeeld tijdritfietsen van Cervélo die minder dan acht kilo wegen. Ik denk dat Jonas, zonder ook maar één trap te hoeven doen, in de tijdrit al 40 seconden won. In de afzink, op de klim, met die fietswissel van UAE..."

Overigens kon Groupama-FDJ-ploegbaas Marc Madiot niet lachen met de woorden van Richard Plugge. Hij noemt hem zelfs een leugenaar. "Het zijn armoedige woorden. Hoe durf je zoiets te zeggen? Ze zaten niet aan onze tafel. Een paar leden van het management dronken een biertje, dat klopt, maar de renners hielden het bij een glas water."

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023