Tour Femmes | Let op: latertje! Alles wat je moet weten over etappe 7: Lannemezan-Col du Tourmalet

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Slechts negentig kilometer hoeven de rensters te overbruggen in de zevende etappe, maar het belooft hét kantelpunt van deze Tour de France Femmes te worden. Vorig jaar lag het zwaartepunt in de Vogezen, maar dit jaar zijn de Pyreneeën het decor van de ontknoping bij de vrouwen.

De eerste vijftig kilometer loopt nog relatief vlak, maar dan krijgen de rensters de Col d’Aspin (12 kilometer aan 6,5 procent) en de Col du Tourmalet (17 kilometer aan 7,3 procent) voor de kiezen. Dit is het terrein waar Annemiek van Vleuten het verschil wil maken.

De Nederlandse zal op de flanken van de Pyreneeënreuzen concurrentie mogen verwachten van - uiteraard - Demi Vollering, Ashleigh Moolman, Katarzyna Niewiadoma, Silvia Persico en hopelijk ook Marta Cavalli, die vorig jaar startte als grootste concurrente van Van Vleuten maar door een collega uit koers werd gereden.

Sindsdien kwakkelt ze met haar conditie. Marion Rousse is glashelder over de waarschijnlijke verhoudingen na deze bergetappe: “De dagwinnaar zal waarschijnlijk goed geplaatst staan om ook het algemeen klassement uiteindelijk te winnen.”

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de Tourmalet

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour de France Femmes op Eurosport, Sporza of de NOS. De rit van vandaag kent een wat atypisch aankomsttijdstip, want volgens het snelste schema komt de ritwinnaar om 19.06 uur over de streep, bij het traagste tijdschema is dat om 19.25 uur. Een latertje dus.

Trivia

Tik Lannemezan in op internet en je ziet meteen hits met rugby en golf. De plaats in de regio Occitanie heeft een bekende en hoogaangeschreven golfbaan. Qua wielrennen is de Tour de France voor mannen ook weleens neergestreken in Lannemezan, maar wat betreft vrouwenwielrennen is dit gebied van Frankrijk een onbeschreven blad.

Ook qua Franse rensters komt de regio Occitanie er bekaaid vanaf. De Cofidis-rensters Margaux Vigie en Valentine Fortin komen uit de regio, maar dan wel aan de kant van Toulouse. De twee werden dit seizoen respectievelijk veertiende in Parijs-Roubaix en veertiende in Gent-Wevelgem, maar ze gelden nog niet als toppers.

Sowieso heeft Frankrijk weinig echte grootheden bij de vrouwen. De bekendste Franse rensters zijn Evita Muzic, Clara Copponi, Aude Biannic, Juliette Labous en Audrey Cordon-Ragot. Labous (vierde) en Muzic (achtste) eindigden vorig jaar in de top 10 van de Tour de France Femmes.

Tour de France
  • Beeld: ASO