Tour Femmes | Tijdrit in 'Tourhoofdstad' Pau! Alles wat je moet weten over etappe 8: Pau-Pau

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Vorig jaar was er hier en daar wat kritiek aan het adres van koersdirectrice Marion Rousse vanwege het ontbreken van een individuele beproeving tegen de klok. De ASO heeft geluisterd naar de kritische stemmen, want voor de tweede editie is er wel een tijdrit opgenomen op het parkoers. En wat voor één! Het is tenslotte de ontknoping van de ronde.

Het is geen héél zware tijdrit, maar sommige stukken lopen wel venijnig op. Na zo’n tien kilometer gaat de weg een flink stuk omhoog. De 2,3 kilometer aan 4,5 procent zal bij sommige rensters de benen doen afsnijden, maar voor de grote motoren is het enkel een stuk om nog verder afstand te nemen.

Ook in de laatste kilometer loopt de weg nog even venijnig omhoog, maar de 0,4 kilometer aan 5,3 procent zal geen angst inboezemen bij de rensters. Marion Rousse over de tijdrit: “Het tweede deel is zeer bochtig en vereist dat je meerdere versnellingen in de benen hebt. De licht bergop lopende weg naar de finish zorgt voor een prachtig panorama en hopelijk een spannende strijd voordat even later de gele trui wordt uitgereikt.”

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour de France Femmes op Eurosport, Sporza of de NOS. De laatste renster zal rond de klok van 17.30 over de streep komen.

Trivia

Pau en de Tour de France hebben een lange geschiedenis met elkaar. Het is dan ook geen verrassing dat de Tour de France Femmes Pau bij de tweede editie al opzoekt.

Journalist Jeroen Wielaert schreef in 2017: ‘Pau is niet het soort stad dat nog zo nodig op de kaart gezet moet worden door marketingmachine Tour de France. Het is eerder andersom. De ronde heeft de stad aan de voet van de Pyreneeën nodig in een permanente omdraaiing van rijrichtingen en komt daarom graag op de kaart van Pau.’

Pau is een stad met faam. Waar grote schrijvers naartoe trokken ter inspiratie en waar eind negentiende eeuw rijke Engelsen heengingen voor de fijne berglucht uit de Pyreneeën. Een van de trekpleisters van Pau is het Parc Beaumont. Een tuin in het historische centrum van de stad. De grandeur van vroeger is Pau kwijtgeraakt, want de villa’s uit de tijd van de Engelsen hebben plaatsgemaakt voor betonnen complexen.

Tour de France
  • Beeld: ASO