Dylan van Baarle en Belgen maken gehakt van WK-parkoers na verkenning: 'Veredeld criterium voor mooiste koers van het jaar'

Er is veel te doen over het WK-parkoers. Dylan van Baarle en enkele Belgische renners vinden het rondje in Glasgow maar niks.

UCI World Championships Cycling 2023 road training

Gisteren verkende de Nederlandse selectie het WK-parkoers. We zagen onder andere Mathieu van der Poel Montrose Street opknallen (bekijk hier de beelden), maar ook Dylan van Baarle reed z'n rondjes door de straten van Glasgow en was er na afloop allerminst over te spreken.

De Voorburger is naast Mathieu van der Poel de kopman van de Nederlandse selectie, maar de oud-winnaar van Parijs-Roubaix had liever een ander parkoers gezien, zo vertelde hij AD-journalist Arjan Schouten na afloop van de verkenning.

"Ik vind het WK-onwaardig. Het is een veredeld criterium voor de mooiste koers van het jaar. In zo'n mooie omgeving als hier zou je toch denken dat ze wel iets mooiers uit kunnen tekenen", was Van Baarle vrij duidelijk over het 14 kilometer lange rondje door Glasgow.

Mathieu van der Poel liet zich eerder al uit dat hij het 'op het randje vindt'. "Opschuiven is sowieso heel moeilijk op het rondje, dat wordt een probleem als je pech hebt. Daardoor zal positioneren cruciaal zijn. Als je op een bepaalde plek als honderdste opdraait, dan zit je een halve minuut achter."

Tekst gaat door onder de advertentie

Belgen

Ook de Belgen zijn niet echt enthousiast over het parkoers. Wout van Aert liet zijn vriend Jan Bakelants al weten dat hij het een 'belachelijk parkoers' vindt. En na verkenning is ook Tiesj Benoot er niet over te spreken.

Tegen Wielerflits zegt hij dat het rondje in Glasgow z'n hart nog zeker niet heeft gestolen. "Dit is het minst mooie WK-parcours dat ik al gezien heb sinds ik prof ben. Het is heel technisch en dat maakt het wel bijzonder. Het is wel zonde dat de impact bij pech nog veel groter wordt."

Nathan Van Hooijdonck en Victor Campenaerts laten zich iets diplomatieker uit. "Het wordt een spectaculair WK, zeker om naar te kijken. Positionering wordt nog belangrijker als het regent", zegt die laatste. Van Hooijdonck onderschrijft dat. "Als je vooraan zit met z’n allen, is het redelijk makkelijk. Dan bewaar je het overzicht."

Overigens zal het met die regen zondag wel meevallen. Er worden enkele buitjes verwacht, maar een herhaling van Harrogate wordt het zeker niet.

WK
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023