Groep eist WK-protest op: actie gericht tegen INEOS en koersverbod transvrouwen UCI

De protestactie die het WK stillegde, had een dubbel motief: protest tegen INEOS, maar ook tegen de het verbod voor transvrouwen om te koersen.

Het WK van de mannenprofs was zondag goed en wel onderweg of het moest alweer worden stilgelegd vanwege demonstranten die zich op de weg hadden vastgelijmd op de weg van startplaats Edinburgh naar Glasgow.

Na zo'n 80 kilometer moest de wedstrijdleiding ingrijpen en de kopgroep halt laten houden. Even later gold dat uiteraard ook voor het peloton. Na een onderbreking van drie kwartier kon de koers vervolgd worden met nog 191 kilometer te gaan.

Op Twitter werd de protestactie opgeëist door de Schotse groep This Is Rigged, een organisatie die tegen olie en gas is en een eerlijke transformatie naar duurzame energie wil. Ze laten twee deelnemers aan de actie aan het woord op hun account en daaruit blijkt dat het verbod voor transvrouwen dat de UCI onlangs uitvaardigde ook een rol speelt.

De 28-jarige Rebecca wijst namelijk op de volgens haar hypocriete situatie dat zij als transvrouw niet de baan op mag, maar een petrochemisch bedrijf (INEOS) wel een team mag hebben van de UCI. Ze vindt dat de internationale wielerbond niet om mensen geeft.

Ook Cat van 21 doet nog haar zegje. Zij roept de Schotse overheid op om in het geweer te komen tegen de de regering van het Verenigd Koninkrijk.

Na het oponthoud zetten de renners om 13.15 uur weer koers naar het lokale rondje van 14 kilometer dat in Glasgow tien keer gereden moest worden. De kopgroep met onder andere Tour-revelatie Krists Neilands aan boord mocht een kleine zeven minuten eerder dan het peloton weer vertrekken bij de plek des kleefs.

Nieuws
  • Beeld: Screenshot UCI