UCI sluit transvrouwen uit van internationale competitie

Transgender vrouwen mogen niet langer deelnemen aan Internationale wielerwedstrijden, indien hun transitie na de puberteit plaatsvond.

Giro dÕItalia Donne 2023 stage 7

Het toelaten van transvrouwen in wielerwedstrijden is al jaren voer voor discussie. Atletes die een transitie hebben doorgemaakt zouden immers een fysiek voordeel hebben ten aanzien van hun tegenstanders, omdat ze hormoontherapie hebben gehad.

Tot dusver mochten trans vrouwen wel deel uitmaken van het vrouwenpeloton op voorwaarde dat ze de maximaal toegestane plasma testosteronspiegel niet overschreden. Volgens de UCI is er echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat na een overgangsperiode van minstens 2 jaar met hormoontherapie de voordelen van testosteron in de mannelijke puberteit helemaal zijn verdwenen.

Rensters die hun transitie na de puberteit hebben doorgemaakt, krijg daarom vanaf heden een startverbod opgelegd voor alle vrouwenwedstrijden op de internationale UCI-kalender.

"Het valt onmogelijk uit te sluiten dat vrouwelijke trans atleten een blijvend voordeel hebben in biomechanische aspecten, zoals de vorm en plaatsing van de botten in de ledematen", klinkt het.

"Wielrennen moet open staan voor iedereen, ook trans personen", zegt UCI-voorzitter David Lappartient. "Maar we hebben ook de plicht heeft om iedereen gelijke kansen te bieden in competities."

Nieuws
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2023