Interview | Mathieu Heijboer over Vingegaard: 'Het zijn van leider is inmiddels een tweede natuur voor hem'

Jonas Vingegaard rijdt voor het eerst de dubbel Tour de France-Vuelta a España. Head of performance Mathieu Heijboer over de Deen.

Tour de France 2023 - stage 21

Toen Vinegaard vorig jaar de Tour de France won, was hij hard toe aan vakantie. Na zijn zege dit jaar gaat hij ook een gooi doen naar de eindwinst in de Vuelta a España. Head of Performance Mathieu Heijboer vertelde erover in gesprek met Wieler Revue. "Het is reëel dat hij hetzelfde niveau zal halen in de Vuelta, maar er zit wel een grotere risicofactor aan."

Heijboer legt uit: "We geloven in gerichte voorbereiding en daarom doen we dat heel minutieus richting de Tour. Als de voorbereiding goed verloopt, durven we ook te zeggen dat onze renners op niveau zullen zijn. Voor de Vuelta is dat iets onzekerder, omdat de voorbereidingstijd op de ronde simpelweg korter is. Aan de andere kant is het ons al een paar keer gelukt met Primož en ook Steven Kruijswijk."

Leider

Vingegaard is in korte tijd uitgegroeid tot de beste klassementsrenner ter wereld. Nog niet lang geleden zagen ze in de ploeg niet meteen een leider in hem. "Er moest inderdaad veel aan hem worden voorgezegd, maar daarin hebben we hem onwijs geholpen. Ook in zijn ontwikkeling tot leider. We hebben hem gecoacht en geholpen om tijd te schenken aan ploeggenoten, aan hoe je ploeggenoten moet motiveren en dat hij duidelijk moet zijn in hoe hij iets wil.

"Of hij op de eerste rij van het peloton wil zitten of juist een beetje achterin bijvoorbeeld. Alleen zijn dat geen onderwerpen meer waar we nog veel aandacht aan moeten besteden. Hij heeft zich perfect ontwikkeld en het zijn van leider is inmiddels een tweede natuur voor ‘m. Zijn trainer Tim Heemskerk verdient veel credits voor de ontwikkeling van Jonas."

Nieuws
  • Photo: POOL/Cor Vos © 2023