Voormalig Sky-arts vier jaar geschorst voor overtreden dopingregels

Voormalig Sky-arts Richard Freeman is met terugwerkende kracht voor vier jaar geschorst in een dopingzaak uit 2011.

Tour de France stage 21

Na jaren onderzoek en procederen heeft Richard Freeman met terugwerkende kracht een schorsing van vier jaar opgelegd gekregen. Tot 2024 mag hij in geen enkele sport meer actief zijn. Er liepen 22 aanklachten tegen hem, waarvan hij er 18 heeft toegegeven.

De Brit en voormalig dokter van Team Sky, is schuldig bevonden aan het leveren van testosteronpleisters aan de hoofdkantoren van team Sky en British Cycling, in 2011. Bovendien loog hij tegenover het Britse antidopingagentschap UKAD over de levering van de testosteron.

Aanvankelijk beweerde hij de zakjes testogel per ongeluk besteld te hebben. Later verklaarde hij dat de testosteron bedoeld was om de erectiestoornissen van Shane Sutton, coach bij Team Sky, te behandelen. Die laatste ontkent dat met klem.

Eerder verloor Freeman ook al zijn medische licentie, waardoor hij zijn beroep als arts in het Verenigd Koninkrijk niet meer kan uitoefenen. Het is de eerste keer dat iemand van Team Sky (nu INEOS Grenadiers) een dopingschorsing opgelegd krijgt. Freeman heeft nog 21 dagen de tijd om beroep aan te tekenen.

Nieuws
  • Photo Cor Vos © 2016