Interview | Cian Uijtdebroeks: 'Het hoeft niet allemaal binnen twee jaar te gebeuren'

Cian Uijtdebroeks maakt in de Vuelta a España zijn debuut in een grote ronde. Wat hoopt het toptalent te bereiken? Wieler Revue sprak hem.

Belgian national championships cycling mannen 2023

Allereerst geeft de Vlaming in gesprek met Wieler Revue aan dat er geen enkele druk op zijn schouders ligt bij zijn ploeg Bora-hansgrohe. Aleksandr Vlasov is kopman, hijzelf heeft een vrije rol. Uijtdebroeks wil sowieso geen stappen overslaan in zijn ontwikkeling. "Genoeg andere jonge renners zullen al op hun top leven, maar wij doen het in ons eigen tempo zodat het mentaal en fysiek niet te veeleisend wordt. Zeker qua voeding heb ik nog veel marge."

"Het is misschien niet ideaal voor de komende Vuelta a España, maar er zijn nog de nodige stappen te zetten op gebied van performance. Het hoeft niet allemaal binnen twee jaar te gebeuren. Je wil altijd beter en sneller, maar ik ben een geduldig persoon. Toen ik in 2021 prof werd, maakte ik nog weinig uren. Dat is uiteraard geëvolueerd en ook door wedstrijden groei je als renner. Na mijn eerste WorldTour-rittenkoers (de Ronde van Catalonië, red.), merkte ik dat ik als een andere atleet eruit kwam."

Doel Vuelta

Uijtdebroeks zal de Vuelta a España aanvatten met open vizier. Wat wordt zijn doel in Spanje? "Ik hoop vooral dat ik mezelf niet ga tegenkomen en me de volle drie weken kan laten zien. Of dat nu in het algemeen klassement of in bepaalde ritten is, maakt me niet uit. Het is een nieuwe uitdaging, een volgende sprong in het diepe."

"Het is moeilijk na te gaan hoe ik zal reageren op een grote ronde, maar de enige referentie die we hebben is dat ik dit jaar relatief fris uit rittenkoersen van een week kom. Dat zijn positieve signalen waaraan ik me kan optrekken richting het grote doel van dit seizoen. Ik kijk in ieder geval onwijs uit naar de Vuelta a España."

Magazine
  • Photo: Nico Vereecken/Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2023