Van Monaco tot Andorra: hier wonen de toprenners (of ze hebben er een tweede verblijf)

De meeste toprenners hebben een hoofd- of tweede verblijf in het buitenland, waar ze in optimale omstandigheden kunnen trainen.

Omdat het thuis niet altijd ideaal is om te trainen, vertoeven heel wat profrenners een groot deel van het jaar in het buitenland. Sommigen hebben er zelfs een vaste woonplaats. Wat hen vooral aantrekt is het zachte weer in de winter en de aanwezigheid van bergen, maar ook de fiscale voordelen die belastingparadijzen als Monaco en Andorra bieden

Die twee dwergstaten zijn ook de populairste toevluchtsoorden van renners. Vooral de grootverdieners ontlopen op die manier een pak belastingen. Zo hebben Tadej Pogacar (salaris van 6 miljoen euro) en Peter Sagan (salaris van 5 miljoen euro) een vaste woonplaats in Monaco, terwijl Tom Pidcock en Julian Alaphilippe de bergen in Andorra verkiezen.

Mathieu van der Poel en Remco Evenepoel hebben dan weer een tweede verblijf aan de Costa Blanca om er zijn winterkilometer onder de Spaanse zon te kunnen afwerken. En Wout van Aert? Die blijft het hele jaar door gezllig thuis in Herentals.

Mathieu van der Poel - Denia (Spanje)

Remco Evenepoel - Calpe (Spanje)

Foto: Strava/Remco Evenepoel

Tom Pidcock: Canillo (Andorra)

Tadej Pogacar - Monaco

Sagan: Monaco

Roglic: Monaco

Bernal: Monaco

Julian Alaphilippe - La Massana (Andorra)

Sepp Kuss: Encamp (Andorra)

Robert Gesink - El Tarter (Andorra)

Demi Vollering - Therwil (Zwitserland)

Enric Mas: Andorra

Broers Yates: Andorra la Vella (Andorra)

Pelotonpraat
  • Foto: Instagram/tadejpogacar