Vuelta | Monsterlijke klim! Alles wat je moet weten over etappe 8: Dénia-Xorret de Catí

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De dag van relatieve rust in etappe zeven konden de klassementsrenners goed gebruiken, want in rit acht moeten ze wederom aan de bak. Een heerlijke etappe in de regio Valencia is uitgetekend door de organisatie. Na twintig kilometer gaat het omhoog en vervolgens loopt het de hele dag op en af.

Vier beklimmingen krijgen de renners voor de kiezen voor ze de uitsmijter van de dag aandoen: Xorret de Catí. Een klim van 3,4 kilometer maar wel aan liefst 12,4 procent.  Kortom, daar kun je jezelf volledig tegenkomen. Nadien volgt nog een afdaling van drie kilometer naar de finish.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel van de slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS - de Nederlandse omroep doet vanaf 8 september eveneens dagelijks live verslag op NPO2. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.18 uur binnen. Rijden ze wat rustiger dan is de finish om 17.43 uur voorzien.

Wielerhistorie

Julian Alaphilippe had in augustus 2017 al een en ander gewonnen in zijn loopbaan. Zo zegevierde hij een jaar eerder in de Ronde van Californië en was hij in het voorjaar de beste in de tijdrit van Parijs-Nice, maar desondanks hikte hij tegen die écht grote vis aan.

Het voorjaar van 2017 was door een knieblessure uitgedraaid op een teleurstelling, terwijl hij zijn tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik 2015 wilde bevestigen. De achtste etappe van de Vuelta a España 2017 is wat dat betreft het startschot naar meer, want in de jaren daarna groeide hij uit tot een echte winnaar.

Trivia

De achtste etappe begint in Dénia en dat is voor veel renners bekend terrein. De plek in de regio Valencia wordt gebruikt voor trainingsstages en trainingskampen in de winter. In Dénia heeft ex-prof Aleksandr Kolobnev zijn inmiddels zeer bekende wielerhotel. In dit hotel kunnen wielrenners een hoogtestage simuleren.

Onder anderen Mathieu van der Poel en Remco Evenepoel gaan regelmatig naar het verblijf van de Rus. “In de bergen slaap je altijd op dezelfde hoogte. Als je herstel niet loopt zoals gewenst, dan kun je dat niet aanpassen. In een hoogtekamer kun je dat instellen.”