📸 Vuelta | De chaos van gisteren in beeld op modderslotklim: vastzittende bestelbus, bladblazers, raarste uitslag ooit en finish tussen pionnen

Er lijkt een vloek op deze Vuelta te rusten en gisteren leidde dat tot kolderieke taferelen. Wat je hieronder ziet kan alleen in wielrennen (en ergens is dat ook wel weer mooi!)

De (organisatorische) vloek die op deze Vuelta rust gaat zelfs op de rustdag door. Jetse Bol liet namelijk weten dat een vliegtuig met veel renners vanwege noodweer niet kon landen in rustdagplaats Valladolid, maar moest uitwijken naar Madrid. Bol en de zijnen waren pas om 3 uur 's nachts in het hotel.

Daarvoor beleefde het peloton andermaal een bewogen etappe. Nadat het in Barcelona in de openingsploegentijdrit en de dag erna al misging, was er weer van alles aan de hand. Op de aankomstklim had het volgens sommigen al 'een jaar niet geregend', maar uitgerekend gisteren wel.

Het zorgde voor heel veel modder op de weg in de slotklim en de nodige uitdagingen voor de organisatie, om het eufemistisch te zeggen. Minder eufemistisch: paniek!!!1! De Vuelta verlegde de tijdsopname naar 2 kilometer onder de top (of nou ja, ergens daar in de buurt) tussen twee pionnen.

Twee pionnen en een vlag

Dat leverde een heerlijk kolderiek beeld op van die twee pionnen en een druk met vlag zwaaiende Spaanse official. Maar lag de finish eigenlijk wel daar? De renners leken namelijk door te rijden tot de boog; waren deze pionnen en vlag er niet gewoon om te waarschuwen voor het hek? We zullen het vermoedelijk nooit weten; typisch deze Vuelta...

Beeld: screenshot Eurosport

Bladblazer

Maar er was meer. Van voor het tot die provisorische finish kwam - waar die ook lag - was de organisatie in rep en roer om de klim op te kuisen na het noodweer. Dat ging zoals je irritante buurman het op zondagochtend ook veel te vroeg aanpakt: met de bladblazer. Andermaal heerlijke beelden!

Vastzittend bestelbusje

Het kan waarschijnlijk niet symbolischer voor deze Vuelta: een bestelbusje van de organisatie die potificaal horizonntaal de weg blokkerend vast komt te zitten op de modderklim...

Raarste uitslag ooit

Doordat de tijdsopname ergens anders was dan aan de finish (bij de boog van de twee of dus tussen die pionnen..) maar de rangschikking puur op basis van plaats welk óp de finishlijn werd gemaakt - snap je het nog? - kregen we een een heel rare uitslag, waarbij Enric Mas bijvoorbeeld als eerste klassementsrenner over de streep kwam, maar wel twee seconden toegaf op Primoz Roglic. De chaos heerlijk in beeld.

Beeld: FirstCycling.com

Overigens bood één Belg dapper weerstand aan de modder en lijkt hij vol gas te zijn doorgereden tot op de streep. Hup Louis!

Hopelijk verloopt alles na de rustdag goed, zeker met de tijdwaarneming. Want op dinsdag staat er een bijna helemaal vlakke tijdrit op het programma die start en Valladolid en 25,8 kilometer later zijn de renners daar ook weer terug.

Vuelta a España
  • Beeld: Pedro Delgado