Bardet over rustdagdrama: 'Karma, vliegverplaatsingen in grote ronde anno 2023 kan niet meer'

Romain Bardet was in de Vuelta samen met tweederde van het peloton pas middenin de nacht in het hotel, maar greep dat aan voor een statement.

Vuelta Espana 2022 - 78th edition - Day 1 - Official fotoÕs

De vloek van de Vuelta ging op de rustdag vrolijk verder. Tweederde van het peloton moest vanwege noodweer uitwijken naar de luchthaven van Madrid in plaats van te landen in Valladalid, de rustdagplaats, waar vandaag eveneens te tijdrit wordt afgewerkt.

Jetse Bol en Thomas De Gendt grepen de ellende aan voor wat galgenhumor, maar Romain Bardet maakte al op het vliegveld tijdens de transfer een statement. In zijn Instagram-stories zegt hij dat het tijd is voor verandering in het wielrennen. Hij lijkt te pleiten voor vergroening; dat het nu zo mis gaat met vliegen noemt hij karma.

"Na een omleiding zijn we aangekomen in Madrid. Het is inmiddels middernacht en we moeten nog een aantal uur naar Valladolid. Dit is karma, vind ik. Vliegtuigverplaatsingen in een grote ronde zijn anno 2023 niet meer van deze tijd. #Timeforachange", luidt de Nederlandse vertaling van zijn tekst op Instagram.

Vandaag moet Bardet dus wel vliegen, maar dan op zijn tijdritfiets, een veel groenere manier van voortbewegen. De tijdrit is zo goed als vlak, start en finisht in Valladolid en is 25,8 kilometer lang. Vermoedelijk zal de Fransman overigens niet volle kracht vooruit vliegen, want in het klassement staat hij al op 25 minuten; hij gaat voor een ritzege.

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023