Filippo Ganna deelt wattages van ontsnapping 'kampioenenvlucht' laatste rit Vuelta

We werden gisteren getrakteerd op een heerlijke laatste etappe van de Vuelta. De cijfers die Ganna publiceerde laten ook zien dat het hard ging!

Vuelta Espana 2023 - Stage-21

Sloetappes van grote rondes zijn vaak niet de meest interessante. Maar gisteren in de Vuelta was dat anders. Natuurlijk waren er ook de gebruikelijke kiekjes van Jumbo-Visma-renners die hun eclatante succes vierden; toch was het ook écht koers in de straten van Madrid.

Een vlucht vol kampioenen. Nico Denz ze na afloop dat hij alleen al trots was er met deze mannen op uit te trekken. De Duitser van BORA-hansgrohe kleurde de koers samen met zijn medevluchters Remco Evenepoel, Filippo Ganna, Rui Costa, Lennard Kämna en sprinter Kaden Groves.

De Australiër won uiteindelijk nadat de groep net wel/net niet werd bijgehaald en Remco Evenepoel er eigenlijk nog een lead-outje uitgooide. Achter Groves werd Ganna nog tweede. De Italiaan deelde in zijn Instagram-stories de wattages en andere gegevens gedurende de vlucht. Wielercijfertjesman Dieter Loos postte ze op Twitter (wat uitleg onder de tweet).

Allereerst zijn de absolute wattages natuurlijk imponerend, zeker voor mensen die zelf een wattagemeter hebben of via Zwift weten hoeveel watt zij bij elkaar krabbelen. Gedurende iets meer dan drie kwartier (47 minuten en 27 seconden) reed Ganna namelijk een Normalized Power (het vermogen gecorrigeerd door wat factoren) van 468 watt.

In de sprint die hem een tweede plek opleverde haalde Ganna na drie kwartier volle bak gekoerst te hebben nog een piekvermogen van 1432 watt. Loos extraheert dan ook nog wat andere gegevens uit de post van Ganna; zo geeft de IF van 1 aan dat hij precies z'n FTP-waarde reed.

Vuelta a España
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2023