Heel wat profrenners kregen de voorbije jaren te kampen met hartproblemen. Zo werd Nathan Van Hooydonck vorig jaar getroffen door een hartaanval, terwijl hij achter het stuur zat. De 28-jarige Belg van Jumbo-Visma moest zijn fiets aan de wilgen hangen.
Ook Sonny Colbrelli kreeg twee jaar geleden een hartaanval. Na de openingetappe in de Ronde van Catalonië zakte de Italiaan in elkaar. Ook hij moest net als Van Hooydonck zijn wielercarrière vroegtijdig beëindigen. Andere renners die gestopt zijn met koersen vanwege hartproblemen: Sep Vanmarcke, Niels Albert en Johan Vansummeren.
Virale infectie
Allemaal hadden ze littekenweefsel op hun hartspier en dat kan levensbedreigende hartritmestoornissen teweegbrengen. Artsen wijzen steeds op virale infecties als oorzaak van dat littekenweefsel. Bij Colbrelli was dat ook het geval. De Italiaan had koorts, maar besliste toch om aan de start te verschijnen. Maar ligt een virale infectie ook altijd aan de basis van littekenweefsel op de hartspier?
"Bij verschillende renners zagen we littekens op de hartspier, maar was er geen klinisch verhaal van een hartspierontsteking waardoor we niet helemaal zeker zijn dat ze een virale ontsteking hebben gehad", zegt professor Olivier Ghekiere.
De professor en zijn team (UHasselt en Jessaziekenhuis) zijn op onderzoek getrokken en kwamen tot enkele verrassende conclusies. De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Applied Physiology.
Tourrit in de Alpen
Voor het onderzoek stuurden ze 19 amateurrenners naar de Franse Alpen. Daar moesten ze een Touretappe uit 2021 rijden, die 175 kilometer lang was en 3600 hoogtemeters telde. De groep bestond uit zowel goed als minder goed getrainde renners. "Met deze pilootstudie wilden we onderzoeken of een langdurige en zware inspanning tot hartschade kan leiden bij amateurwielrenners."
De resultaten zijn best wel opmerkelijk. "In 80 procent van de gevallen zagen we een stijging van het enzyme troponine. Dat is een bloedparameter die wijst op hartschade. Er is dus duidelijk een reactie uitgelokt op de hartspier. En dat is straf, want we gingen er eigenlijk van uit dat er geen effect zou zijn op het hart."
"We zagen ook dat renners die goed getraind waren en dieper konden gaan, een fellere verhoging hadden van het enzyme troponine. Die groep zette hun hart dus meer onder druk dan de minder goed getrainden."
Tijdelijke hartschade
"Met deze resultaten kunnen we concluderen dat langdurige inspanningen aan een hoge intensiteit, tijdelijke hartschade veroorzaken bij amateurwielrenners. Deze resultaten geven bijkomende argumenten dat je niet intensief moet gaan sporten tijdens (virale) infecties of bij symptomen van griep."
Advies
Met andere woorden: fietsen is gezond, maar jezelf elke zondagochtend in de vernieling rijden is dat eigenlijk niet. Toch hoeven amateurs die zich af en toe even prof wanen, niet te panikeren volgens professor Ghekiere.
"We moeten sowieso nog onderzoeken of op lange termijn uit die verhoogde waarden ook littekenweefsel zou kunnen ontstaan. Zeker bij herhaalde lange en intensieve inspanningen."
Toch waarschuwt de professor dat ook de hartspier rust nodig heeft. "Doe niet elke dag dergelijke inspanningen. En als je dan toch een meerdaagse trip maakt: luister naar je lichaam. Als je voelt dat het minder gaat, begin er dan op de tweede en derde toch niet alles uit te halen. En bij een virale infectie (bv griep) is het sowieso onverstandig om zware inspanningen te doen."
- Photo: Unsplash/Viktor Bystrov