Flanders Classics neemt organisatie Amstel Gold Race over, Van Vliet zwaait af

Vanaf de editie van 2025 neemt Flanders Classics de organisatie van de Amstel Gold Race in handen. Dat maakte de organisatie vandaag bekend op haar website.

Amstel Gold Race 2023 elite

Nadat Leo van Vliet bijna dertig jaar koersdirecteur en organisator van Nederlands grootste wielerklassieker is geweest, neemt Flanders Classics nu het stokje over. Van Vliet blijft de komende edities koersdirecteur, en zal in 2026 afscheid nemen. Voor Leontien van Moorsel zal er niets veranderen. Zij blijft koersdirectrice van de vrouweneditie.

Van Vliet is jarenlang het gezicht geweest van de Amstel Gold Race. In 1996 nam hij de taak als koersdirecteur voor het eerst op zich. Volgens de 67-jarige is 2026 een prachtig moment om af te zwaaien en hij kijkt met veel trots terug op de afgelopen dertig jaar.

''Ik ben ongelofelijk trots op de ontwikkeling die we in die drie decennia hebben gerealiseerd. Denk aan het verleggen van de start naar Maastricht, de finish naar Valkenburg, de wijzigingen van het parcours en de uitbreiding met een vrouweneditie. Ook het toevoegen van de toerversie op de zaterdag voor de wedstrijd was een schot in de roos'', aldus Van Vliet.

''In al die jaren is het organiseren van een wielerkoers gecompliceerder geworden. Flanders Classics heeft zich bewezen als kwalitatief hoogwaardige organisator. Minstens zo belangrijk is dat zij dezelfde passie voor wielrennen hebben.''

Met Flanders Classics wil stichting Amstel Gold Race de koers verder uitbouwen, legt CEO van de Belgische koersorganisatie Thomas Van Den Spiegel uit.

''Voor ons is dit een heel belangrijke stap; met de Amstel Gold Race breiden we ons internationale avontuur verder uit. Leo van Vliet heeft een ongelofelijke staat van dienst en we zijn bijzonder trots dat we verder mogen bouwen aan zijn succes. Uiteraard zullen we de eigenheid van deze koers bewaken en zorg dragen voor het typische Amstel Gold Race karakter.''

Ophef afgelopen editie

Tijdens de afgelopen editie van de Amstel Gold Race kreeg Van Vliet nog veel kritiek over zich heen. Hij reed namelijk met de auto te dicht voor de leider Pogacar, waardoor die slipstream kreeg en verder uitliep op de achtervolgers. Ook hing de koersdirecteur tot ieders ontzetting al juichend voor Pogacar uit het raam van de wagen. Daarmee had Van Vliet volgens velen invloed gehad op het koersverloop. Bovendien had de oud-profrenner van tevoren al gezegd dat Pogacar een gedroomde winnaar voor hem was.

Van Vliet was zich na afloop van de koers van geen kwaad bewust: "Ik heb helemaal niet het gevoel dat we iets verkeerd hebben gedaan. Ik snap natuurlijk dat het er vreemd uitzag. Maar het idee dat ik de intentie zou hebben om de koers te beïnvloeden, is natuurlijk belachelijk.''

Nieuws
  • Photo: Poolphoto/BC/GettyCor Vos © 2023