De vriendin van Tao Geoghegan Hart is... een Engels voetbalinternational (en ze is half Nederlands)

Tao Geoghegan Hart is zelf een topsporter, maar z'n vriendin is dat ook: de half Nederlandse Lotte Wubben-Moy, Engels international.

Het Nederlands Elftal voor vrouwen speelde gisteravond in Utrecht tegen Engeland. Oranje won met 2-1 door een late goal van Renate Jansen. Die nederlaag maakte Lotte Wubben-Moy niet mee, omdat ze met een blessure moest afhaken voor het duel, maar normaal gesproken is de vriendin van Tao Geoghehan Hart erbij in het shirt van de Engelse ploeg.

Half Nederlands

De twee maakten eind maart 2021 bekend dat ze een stel zijn, een bijzonder stel. Want twee profwielrenners die een relatie hebben, daar kennen we er veel meer van - bijvoorbeeld Dylan van Baarle en de Française Pauline Ferrand-Prevot. Maar een profwielrenner en een profvoetbalster? Een unicum, denken wij.

Daarbij is Lotte, zoals je aan haar voor- en achternaam kunt zien, ook nog eens half Nederlands. Ze werd op 11 januari 1999 in Londen geboren als kind van de Engelse moeder Claire Moy en de Nederlandse vader Anton Wubben, de eigenaar van het luxe interieurbedrijf Kaizen Furniture.

Ze groeide op in Engeland, maar spreekt wel vloeiend Nederlands - en heeft dat ook een beetje geleerd aan Tao..., zie tweet. Hoewel ze gezien haar afkomst ook voor Nederland had mogen uitkomen, speelt Wubben-Moy sinds de jeugdcategorieën voor het Engelse nationale team. Ze zat ook in de selectie van The Lionesses bij het afgelopen WK, waar ze de finale haalden.

Zelfde middelbare school

In het dagelijks leven speelt ze al haar gehele carrière bij Arsenal en is ze dus teamgenoot van Vivianne Miedema en Victoria Pelova. Wubben-Moy en Hart hebben wel een LAT-relatie, want de renner van INEOS Grenadiers woont - in ieder geval gedurende het seizoen - in Andorra, waar hij vaak traint met Robert Gesink.

Ze groeiden allebei op in dezelfde buurt in Londen en gingen ook naar dezelfde middelbare school, al zaten ze niet bij elkaar in de klas, want Tao Geoghehan Hart is inmiddels 'al' 28 jaar oud en dus vier jaar ouder dan zijn vriendin.

Maatschappelijk betrokken

Beide zetten ze zich ook in voor maatschappelijke doelen. Hart nam de sponsoring op zich van een minder bedeelde U23-renner uit zijn oude ploeg Hagens Berman Axeaon; Wubben-Moy nam het initiatief om het belang van sport bij Britse meisjes onder de aandacht te brengen. Dankzij een petitie die zij opzette hebben die nu dezelfde toegang tot sport als jongetjes.

Tao Geoghehan Hart viel in de elfde etappe van de Giro van dit jaar hard en brak daarbij zijn heup. Na een lange revalidatie zal hij in 2024 dus uitkomen voor Lidl-Trek, waar hij de teamgenoot wordt van Sam Oomen, maar natuurlijk ook Bauke Mollema treft.

Pelotonpraat
  • Beeld: Instagram Lotte Wubben-Moy