Van der Poel en co naar The Big Apple? New York krijgt profkoers in 2024!

De langverwachte Gran Premio New York City staat voor komend seizoen op de UCI-kalender. En New York zou New York niet zijn als ze wat bijzonders hebben bedacht...

In Zwift kun je al een poosje door New York rijden over een behoorlijk pittig parkoers (omdat ze er futuristische en niet bestaande klimmen over bruggen in hebben gelegd), maar komend seizoen kunnen de profs in het echt door de straten van The Big Apple koersen.

Start vlakbij Yankee Stadium

Dat blijkt uit de bekendmaking van de officiële UCI-kalender voor 2024. Daarop prijkt de naam van de Gran Premio New York City. Het is een wedstrijd met 1900 hoogtemeters die start op de George Washington Bridge, vlakbij het stadion van de New York Yankees.

De koers staat gepland op 19 mei 2024 en valt onder de 1.2 categorie. Dit is de laagste classificatie in het profwielrennen en dat betekent dat WorldTour-teams dit jaar nog niet zullen deelnemen aan deze koers. Pro teams, continentale teams en nationale teams zullen wel van start gaan.

Primeur

Maar de organisatie is ambitieus. Ze willen op korte termijn doorgroeien naar de 1.1-status en dan is het de bedoeling dat er ook WorldTour-teams aan de start staan. De wedstrijd is gekoppeld aan de Gran Fondo New York City, die nu al wordt gereden. Het is de bedoeling dat de profkoers een kwartier voor die Gran Fondo start.

"Het was ons doel om de wedstrijd te integreren in de toertocht, zoals dat ook het geval is in de New York Marathon. Dit format is een primeur voor het wielrennen en biedt recreanten hetzelfde parkoers te rijden als de profs, vlak achter hen", aldus organisator Uli Fluhme.

Nieuws
  • Beeld: Florian Wehde / Unsplash