In Nederland moeten al steeds meer wielerwedstrijden worden afgelast vanwege het gebrek aan politie-inzet om de koers te kunnen begeleiden, maar met die begeleiding houdt de politie in de drie Noordelijke provincies nu zelfs helemaal op, meldt Dagblad van het Noorden.
Standpunt politie
In het artikel legt de waarnemend politiechef van de eenheid Noord-Nederland Joop de Schepper uit dat de motoragenten die actief zijn bij de wielerkoers elders hard nodig zijn. De politie kampt met een hoge werkdruk en helaas zijn er belangrijkere zaken in het leven dan wielrennen.
Op zich een te begrijpen standpunt, maar De Schepper meldt ook dat de wielerkoersen in Noord-Nederland nog wel kunnen doorgaan, maar dan met inzet van burgermotards in de begeleiding. Hij meldt dat een pilot daarmee in Limburg, onder andere bij de Amstel Gold Race, een succes was.
Reactie Thijs Rondhuis
Volgens Thijs Rondhuis, onder andere organisator van het afgelopen EK en de Ronde van Drenthe (bij de vrouwen WorldTour), reageert dan ook verbijsterd op het besluit en de woorden van De Schepper, die volgens hem bezijden de waarheid zijn.
"Het klopt niet dat bij wielerwedstrijden in Limburg de afgelopen twee jaar geen motoragenten zijn ingezet. Daar is een pilot gestart waarbij een deel door motoragenten wordt gedaan en het andere deel door burgermotards. De politie is daar nog in de lead."
Grote gevolgen
Het besluit heeft in z'n huidige vorm dan ook grote gevolgen voor wielerwedstrijden die Rondhuis organisteert in het Noorden van het land.
"Met deze beslissing trekken ze de stekker uit de noordelijke wielerwedstrijden. Hierdoor kunnen we in 2024 geen wielerwedstrijden op nationaal en internationaal niveau meer organiseren. Dat betekent dat grote wedstrijden als de Elfstedenrace, de Ronde van Drenthe of zoiets als het EK niet meer door kunnen gaan. Dan heb je burgermotards nodig die wettelijke bevoegdheden hebben."
Tekst gaat verder onder de advertentie
KNWU
In België hebben burgermotards die bevoegd al veel langer, maar in Nederland dus nog niet. KNWU-directeur Maurice Leeser bevestigt tegenover DvhN dan ook min of meer de lezing van Thijs Rondhuis. Hij zegt dat de KNWU druk in overleg is met de politiek en dit besluit hem rauw op het dak valt.
"We hebben mede dankzij de inzet van de politie net een geweldig EK wielrennen in Drenthe gehad. Door dit besluit kunnen zulke evenementen niet meer georganiseerd worden", besluit hij.
- Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023