Heerlijke anekdote Thijs Zonneveld over Vinokourov: 'De perschef was zo ongenadig boos'

Dat Thijs Zonneveld niet bij iedereen in het peloton geliefd is, is geen geheim. Onder andere Alexandre Vinokourov is niet zijn vriend.

Tour de France 2020 stage 2

Dat heeft mede te maken met de Tour de France van 2015. "Het speelde zich af in de jaren na Armstrong en een deel van het wielrennen probeerde haar geloofwaardigheid terug te verdienen", vertelt Zonneveld in De Rode Lantaarn.

"Er was één ploeg exponent van het oude wielrennen: Astana. In één jaar waren er vijf dopinggevallen en daar schreef ik over. Het toeval wilde dat de perschef, een Amerikaan, in Amsterdam woonde. Die las het AD en hij vertaalde aan Vino wat ik schreef."

De journalist annex analist kreeg dan ook regelmatig bericht van de perschef dat hij en Vino boos waren. Berichten met een hoop scheldwoorden.

"Om eerlijk te zijn vond ik het wel grappig. Ik vond het leuk om ze op de kast te jagen en ze te ergeren. Zo gingen we naar de Tour van 2015. Lars Boom reed voor Astana, terwijl die bij Blanco vooropliep in de strijd voor schoon wielrennen. Hij wilde Boogerd en Thomas Dekker bijvoorbeeld nooit meer de hand schudden. Astana zette een zak geld neer en Lars was verdwenen. Ik vond dat nogal een stap en noemde hem hypocriet."

Foto

Dat was tegen het zere been van Boom. "Hij was heel boos en kwam na een etappe naar me toe. Hij zei: 'Ik ga je kop eraf slaan.' Hij is een paar koppen groter en ik zei: 'Ga je gang.' Er waren gelukkig genoeg mensen om ons heen, waardoor het bij duwen en trekken bleef. Boom is sindsdien boos op me, en de perschef en Vino waren ook nog bozer geworden. Als Vino me zou zien, zou hij mijn ballen afsnijden. 'He will cut your balls off', schreef de perschef."

Er was alleen één factor waar ze bij Astana geen rekening mee hadden gehouden. "Ik had sterk de indruk dat Vino niet wist hoe ik eruitzag. Na een etappe zag ik hem landen met een helikopter en toen ben ik naar hem toegestapt. Met mijn perskaart onder mijn trui zei ik tegen hem dat ik zijn grootste fan was. We gingen met elkaar op de foto en die foto heb ik opgestuurd naar de perschef met een zwaaihandje erbij. Die perschef was toen zó ongenadig boos. Ik heb nog nooit een bericht gezien met zoveel scheldwoorden, haha."

Pelotonpraat
  • Photo LB/RB//Cor Vos © 2020