Indrukwekkende Tadej Pogacar wint Ronde van Lombardije voor derde keer na solo van 30 kilometer

Tadej Pogacar heeft de koers van de vallende bladeren voor de derde keer op zijn naam geschreven.

Il Lombardia 2023

In het vijfde en laatste monument namen de grote kanonnen het voor een laatste keer dit seizoen tegen elkaar op. De 'koers van de vallende bladeren' wordt traditioneel beschouwd als de afsluiter van het wegseizoen. Wout van Aert en Mathieu van der Poel waren er niet bij. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Primoz Roglic wel. Het is exact twee jaar geleden dat de drie fenomenen elkaar nog eens troffen.

Al na 20 kilometer ging het mis bij Remco Evenepoel. De topfavoriet smakte hard tegen het asfalt en moest even blijven zitten om te bekomen. Hij kon gelukkig wel zijn weg verder zitten, maar was gehavend aan zijn elleboog en knie. Sjoerd Bax was ook betrokken bij die val en moest opgeven. 16 renners kozen voor een avontuur in de vroege vlucht.

Op 38 kilometer van aankomstplaats Bergamo werd Ben Healy als laatste vluchter ingerekend, waarna Adam Yates de finale openbrak. Aan de voet van Passo di Ganda (9.3 km, 7.1%), de voorlaatste klim, trok de Brit ten aanval. Alle grote namen konden volgen, met uitzondering van Remco Evenepoel. Ploegmakker Julian Alaphilippe liet zich uitzakken om zijn kopman mee op sleeptouw te nemen.

Halfweg die klim probeerde Pogacar in z'n ééntje te ontsnappen uit het elitegezelschap. Enkel Aleksandr Vlasov kon het wiel van de Sloveen volgen. Even later werd het duo bijgebeend door Roglic, Bagioli en Simon Yates.

Pogacar solo

Op een kilometer van de top probeerde Pogacar het een tweede keer, deze keer met succes. Hij sloeg een kloofje en gooide zich in de afdaling naar beneden. Vlasov, Roglic, Bagioli, Rodriguez, Carapaz en de gebroeders Yates vonden elkaar in de achtervolging. Eenmaal beneden bedroeg hun achterstand op leider Pogacar al meer dan een halve minuut.

Op het vlakke stukje richting het laatste klimmetje breidde Pogacar zijn voorsprong uit tot een minuut. De Sloveen bolde solo over de finishlijn in Bergamo en wint zo voor de derde keer op rij de Ronde van Lombardije. Andrea Bagioli won het sprintje om de tweede plek, voor Primoz Roglic. Uitslag en beelden:

Pogacar stond al drie keer aan de start in Lombardije en won elke editie. Hij sluit zijn seizoen af met 17 overwinningen en is zegekoning. Remco Evenepoel had in de finale nog zijn tweede adem gevonden en strandde op een 9e plek.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023