Wie was de beste renner van 2023? Johan Bruyneel weet het wel: 'Reed van februari tot oktober voor de zege, hoe kan daar twijfel over zijn?'

Tijd om de balans op te maken na een fantastisch wegseizoen 2023. Maar wie was de beste? Johan Bruyneel windt er geen doekjes om!

Volta Limburg Classic 2023

Wielrenners vergelijken blijft altijd een lastige opgave en je doet al snel iemand tekort. Zeker als je deze heerlijk koersende generatie onder de loep moet nemen. Maar het hoort er toch ook een beetje bij: wie was nu eigenlijk de beste renner van 2023?

Die vraag wierp ook podcaster en YouTuber Benji Naesen op op zijn Twitter-account (met schertsend Miguel Angel Lopez als optie erbij..). Hij kreeg in de vorm van een quotetweet antwoord van Johan Bruyneel.

In zijn ogen is er weinig discussie over mogelijk. Wat hem betreft is het niet de coureur die Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix en de wereldtitel op de weg veroverde (Mathieu van der Poel dus). Zijn voorkeur gaat uit naar Tadej Pogacar.

Hij schrijft: "Hoe kan er in hemelsnaam nog twijfel bestaan dat Tadej Pogacar niet de beste was in 2023? Parijs-Nice, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, tweede in de Tour plus twee etappezeges, podium op het WK en de Ronde van Lombardije", somt Bruyneel het imposante palmares van Pogi op dit jaar.

"Nummer één in de World Ranking met 1500 punten voorsprong. Rijdend voor de zege van februari tot en met oktober. Wat is er nog meer nodig", eindigt Bruyneel met een retorische vraag.

Je zou ook nog kunnen betogen dat niet Van der Poel of Pogacar de beste renner was in 2023, maar dat die eer naar Jonas Vingegaard of zelfs Remco Evenepoel moet gaan. De Deen won immers de Tour, werd tweede in de Vuelta en schreef etappekoersen als de Dauphiné en de Ronde van Baskenland op z'n naam.

Evenepoel won meerdere ritten in de Giro en Vuelta, verzekerde zich in de laatste koers ook van de bergtrui, werd wereldkampioen tijdrijden en pakte ook een monument met zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik.

Pelotonpraat
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2023