Oud-profs worden wereldkampioen: Hoogerland, Brochard en Sanchez aan het feest op WK Gravel

Het WK Gravel wordt verreden in leeftijdscategorieën en het blijkt dat nog aardig wat oud-profs hard kunnen fietsen op hun 'oude dag'.

Het WK Gravel bij de elite werd gewonnen door huidige profs, Matej Mohoric bij de mannen en Kasia Niewiadoma bij de vrouwen, maar ook in de andere leeftijdscategorieën kwamen we bekende namen tegen in de uitslagen. We grasduinden er even doorheen.

Hoogerland

Alejandro reed met zijn 43 lentes nog 'gewoon' even mee bij de elite en werd daar bovendien ook nog eens vierde, maar veel andere oud-profs deden mee in hun leeftijdscategorie - dat is het concept van de gravelwedstrijden.

Bij de categorie 40-44 heerste Johnny Hoogerland. De oud-drager van de bolletjestrui in de Tour won met een enorme voorsprong (meer dan zeven minuten) en vierde zijn regenboogtrui (als je niet bij de elite win, krijg je wel een wat uitgeklede versie) later op de avond met een eigen vuurwerkshowtje op de after party van Laurens ten Dam.

Brochard en Sanchez

Maar er waren meer oud-dragers van de bolletjestrui succesvol. Laurent Brochard, bovendien oud-wereldkampioen op de weg in 1997, pakte de zege in de categorie 55-59. Ook hij had een enorme voorsprong op de nummer twee, meer dan negen minuten.

Samuel Sanchez wón de bolletjestrui ook echt, in 2011. En hij werd bovendien olympisch kampioen in Peking. Maar op onverhard terrein kan hij op z'n oude dag ook nog prima uit de voeten. In de categorie 45-49 was de titel voor hem. Het was wel heel wat spannender, want hij had slechts een voorsprong van een half minuutje.

Pelotonpraat
  • Beeld: Instagram Laurent Brochard