Directeur KNWU snapt niks van besluit politie Noord-Nederland: 'Teleurstelling, onbegrip en verbazing'

De politie Noord-Nederland maakte bekend geen wielerkoersen meer te begeleiden. KNWU-directeur Maurice Leeser snapt er helemaal niks van.

Eind september, daags na het EK in Drenthe, kwam het nieuws naar buiten dat de politie-eenheid Noord-Nederland stopt met de motorbegeleiding van wielerkoersen in de drie noordelijke provincies. Dit vanwege capaciteitsproblemen bij de politie.

Autonoom besluit wekt verbazing

Daar reageerde KNWU-directeur Maurice Leeser ten tijde van het naar buiten komen van het nieuws al kort op, maar op de website van de wielerbond gaat hij er nu ook dieper op in in een column.

Leeser kan er met de pet niet bij dat de politie in Noord-Nederland op eigen houtje met dit besluit kwam. Z'n woorden liegen er niet om.

"Zoals u begrijpt hebben we vanuit de KNWU met teleurstelling, onbegrip en verbazing kennisgenomen van dit besluit. Het plotselinge autonome besluit van de politie Noord-Nederland betekent onder meer dat onder andere de Ronde van Drenthe, de Elfstedenrace of een herhaling van het EK Wegwielrennen in de toekomst niet meer kan plaatsvinden", schrijft hij.

Minister deed andere beloften

Vooral het moment waarop de politie in Noord-Nederland naar buiten kwam met het nieuws zorgt voor vraagtekens boven het hoofd van Leeser.

"De reden dat dit bericht op de burelen van de KNWU slecht viel heeft te maken met het feit dat we de afgelopen maanden steeds in goed en oplossingsgericht overleg met de Landelijke Politie gekeken hebben naar de wielerkalender 2024. Daarnaast heeft de minister aan de Tweede Kamer beloofd dat eerst de uitkomsten van de pilots aangaande inzet van motorbegeleidingsteams (de zogenaamde burgermotards) wordt afgewacht, alvorens verdere besluiten worden genomen."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Wielersportevenementen blijven medeverantwoordelijkheid politie

Hij vindt ook niet dat de politie dit zomaar kan zeggen. "Daarnaast zijn wielerkoersen onderdeel van het cultureel erfgoed van Nederland en bepaalt een gemeente, als vergunningverlener, of een wielerkoers wel of niet doorgang kan vinden."

Als het aan hem ligt, kan de politie dan ook niet zomaar z'n handen van de wielerkoersen aftrekken. "De KNWU blijft constructief in gesprek met de Landelijke Politie en het onderwerp wielerkalender 2024 in originele vorm ligt nog steeds op tafel. In onze ogen blijft het faciliteren van grote wielersportevenementen op de weg een medeverantwoordelijkheid van de politie."

Achtergrond
  • Beeld: KNWU