Jasper Philipsen de zegekoning van 2023? Of toch Miguel Angel Lopez...

Het is geen officiële titel, maar toch wordt er wel belang gehecht aan de term 'zegekoning'. Voor wie is-ie dit jaar, zeg het maar...

Vuelta a San Juan 2023 - 40th Edition - stage 7

Jasper Philipsen leek de Ronde van Turkije wel speciaal nog te rijden om aan het einde van het seizoen zijn goede vriend Tadej Pogacar voorbij te streven in het aantal overwinningen in 2023. Met succes, want Philipsen staat in dat lijstje nu boven de Sloveen.

Zegekoning met dopingschorsing?

De Belgische sprinter van Alpecin-Deceuninck kon de armen in Turkije vier keer in de lucht steken en bracht daarmee z'n totaal op op negentien zeges, twee meer dan Pogacar. Maar is hij er daarmee wel? Er is namelijk een Zuid-Amerikaanse kaper op de kust.

Die is, om het eufemistisch te verwoorden, niet helemaal onomstreden: Miguel Angel Lopez. De 29-jarige Colombiaan moest opkrassen bij Astana nadat hij verwikkeld was geraakt in een dopingzaak. De UCI schorste hem vanaf 25 juli, maar daarvoor reed hij al twintig overwinningen bij elkaar, en dus ziet het lijstje met meeste overwinningen er dan zo uit.

Walmart Joe Martin Stage Race vs. Tour de France

Maar ja, kan een renner die in hetzelfde seizoen geschorst wordt vanwege dopinggebruik wel de zegekoning zijn van datzelfde seizoen?

Buiten die vraag hoeven we het over het gewicht van de wedstrijden die ze wonnen natuurlijk niet te hebben. Philipsen won bijvoorbeeld vier ritten in de Tour, terwijl Lopez schitterde in de Ronde van Panama, de Ronde van Colombia en de Walmart Joe Martin Stage Race...

Vreemde eend

In het lijstje met meeste zeges zien we naast de verwachte namen als Roglic, Vingegaard, Evenepoel en sprinters Kooij, Merlier en De Lie nog een vreemde eend in de bijt: Yacine Hamza.

Hamza is een 26-jarige Algerijn die rijdt voor het Dubai Police Cycling Team en zijn overwinningen onder andere bij elkaar reed in de Ronde van Benin, de Ronde van Kameroen en de eveneens Kameroense Grand Prix Chantal Biya

Pelotonpraat
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2023