Hoe een stel Argentijnen Tim Declercq de bijnaam El Tractor bezorgden: 'Ik ben ook geen Ferrari...'

Tim DeClercq wordt van El Tractor El Trektor. In een afscheidsfilmpje van Soudal Quick-Step vertelt hij het wonderlijke verhaal achter die bijnaam.

Na zeven jaar trouwe dienst bij Soudal Quick-Step verlaat Tim Declercq de ploeg om voor Lidl-Trek te gaan rijden - hij transformeert van El Tractor naar El Trektor dus. Maar hoe komt Declercq eigenlijk aan die bijaam met het Spaanse lidwoord ervoor?

Argentijns commentaarduo

Dat wonderlijke verhaal legt hij zelf uit in een mooi afscheidsfilmpje dat zijn oude ploeg met hem maakte. Het blijkt het werk van een commentaarduo.

"Het was tijdens een race in Argentinië, mijn eerste bij het team. Onze PR-man hoorde het de commentators zeggen op de Argentijnse tv en vroeg me of ik het oké vond. Nou, ik vond het wel een tof, en zo had ik dus al vanaf mijn eerste wedstrijd bij het team een bijnaam."

Declercq vindt eigenlijk ook wel dat het Spaanse commentaarduo de spijker op de kop sloeg. "Nou ja, ik weet dat ik geen Ferrari ben, haha. Niet zo explosief. Dus dit past wel goed bij me. Daarbij ben ik ook gewoon betrouwbaar met anderen helpen. En het scheelt ook dat ik deze bijnaam niet zelf heb hoeven uit te vinden."

Tekst gaat door onder de advertentie

Eerste truitje van Museeuw

In het filmpje vertelt El Tractor ook nog dat hij met pijn in het hart afscheid neemt van zijn huidige ploeg. Het was namelijk als kleine Tim al zijn droomploeg.

"Ik volgde het al toen Musseuw nog voor de ploeg reed. Mijn eerste tenue was er ook een van het iconische Mapei. Er zijn natuurlijk niet veel mensen die de mogelijkheid hebben om voor zo een ploeg te mogen koersen. Ik ben dan ook erg dankbaar daarvoor. We kunnen terugkijken op een mooie tijd samen."

Tim Declercq reed dus zeven seizoenen voor Soudal Quick-Step en de eerdere naamgevers van de ploeg van Patrick Lefevere. Hoeveel kilometers hij in die tijd op reed is onmogelijk te achterhalen, maar het zijn er heel wat. Z'n beste eigen resultaat was in al die jaren waarschijnlijk de vijfde plek in Omloop Het Nieuwsblad van 2020. Hij tekende voor twee seizoenen bij Lidl-Trek.

Pelotonpraat
  • Beeld: YouTube Soudal-QuickStep